Sara Lee/DE heeft zijn Europese automatiseringsafdelingen overgedaan aan Hewlett-Packard. Voor HP, dat in Nederland met uitbestedingsactiviteiten aan de weg wil timmeren, betekent het contract een belangrijke stap voorwaarts. Het grootste ict-onderdeel van Sara Lee/DE bevindt zich namelijk in ons land. Het computerbedrijf moet echter wel de leegloop zien te stoppen: inmiddels is een kwart van de circa tachtig automatiseerders vertrokken.
Met uitzondering van het beheer van een aantal primaire systemen neemt HP alle IT-diensten en pan-Europese infrastructuurdiensten van Sara Lee/DE over. De multinational kent diverse belangrijke procesbeheersystemen, logistieke toepassingen en administratieve oplossingen, zoals SAP. Er stappen 150 medewerkers, verdeeld over tien landen, over naar het onderdeel ‘outsourcing’ van HP’s Services-organisatie. De overgang is naar verwachting in het voorjaar van 2001 afgerond.
In de loop van 2000 startte Sara Lee/DE onderhandelingen met een aantal bedrijven over de verkoop van zijn automatiseringsactiviteiten in Europa. HP kwam hier als winnaar uit de bus. De multinational verwacht sneller te kunnen profiteren van nieuwe ontwikkelingen, zoals e-handel, door zijn automatiseerders bij een ict-bedrijf onder te brengen. Daar is het bijhouden van kennis makkelijker dan in een concern dat koffie brandt en zeep, shampoo en tandpasta fabriceert, is de gedachte erachter. De weerstand bij het personeel was bij de start van het verkoopproces echter groot, zegt Henk Koning. Volgens de bestuurder bij FNV Bondgenoten melden met name oudere werknemers dat zij juist met opzet hadden gekozen voor een minder hectische loopbaan als automatiseerder bij een niet-ict-bedrijf. Hoewel alle vakbondsleden uiteindelijk instemden met de verkoop en het bijbehorende arbeidsvoorwaardenplan vindt Koning het niet vreemd dat inmiddels twintig van de tachtig medewerkers zijn vertrokken. In hoeverre de continuïteit door deze leegloop in gevaar komt, is een bron van zorg geworden voor de betrokken partijen.
Slepende onderhandelingen
Met het binnenhalen van de opdracht legt HP een basis voor de verder uitbouw van uitbestedingsactiviteiten in Nederland. De automatiseerder heeft op dit terrein wereldwijd een aardige positie opgebouwd, maar was in ons land nog nagenoeg afwezig. Aan de ondertekening van het miljoenencontract zijn wel slepende onderhandelingen vooraf gegaan. In eerste instantie bonden de vakbonden op het terrein van de arbeidsvoorwaarden de strijd aan met de bestuurders van Sara Lee/DE en HP. "Wij wilden harde garanties voor het behoud van werkgelegenheid en inkomen", vertelt Henk Koning van FNV Bondgenoten. "Een overgang van Sara Lee naar HP betekent voor de automatiseerders het inruilen van een vast inkomen voor prestatiebeloning. Daaraan zit het risico verbonden dat de koopkracht op termijn achteruit kan gaan. Bovendien is het betalingsniveau van HP lager, wat sowieso een inkomensachteruitgang in zou houden." Voor beide knelpunten zijn voorzieningen getroffen, maar het duurde even voordat de managers van beide concerns de noodzaak ervan inzagen, aldus Koning. Na de zomer kwamen vakbonden en werkgevers eruit, maar de contractonderhandelingen tussen Sara/Lee en HP zelf liepen daarna nog een aantal maanden door. Pas in december kreeg de overeenkomst definitief het groene licht.