Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar optiehandelaar AOT (Amsterdam Option Traders) handelt op de Amsterdamse beursvloer grotendeels mobiel. Langzaam verdwijnen zo de schreeuwende handelaren, al blijven deze mannen gewoon rondlopen op de beursvloer. Amsterdam wordt geen schermenbeurs. De hoog oplopende emoties zorgen er wel voor dat de handheld machines het zwaar te verduren krijgen.
Vanaf begin dit jaar werkt de Amsterdamse optiebeurs officieel met een gecombineerd systeem van open outcry en elektronische handel. Handelaren hoeven hun transacties niet meer met de traditionele handgeschreven briefjes uit te voeren, maar kunnen gebruik maken van mobiele infrastructuur in de vorm van een radio-lan en handheld-machines. Steeds meer handelshuizen gaan over op deze elektronische variant.
Een van de grootste optiehuizen in Nederland is AOT, dat nu driekwart van zijn transacties doet op Hitachi Windows CE handhelds. AOT is een zogenoemde marketmaker, een professionele handelaar in opties in Europa en de Verenigde Staten.
Volgens Joost Geurts, IT manager bij AOT, is zijn bedrijf lang op zoek geweest naar de mogelijkheid elektronisch te handelen. Hij liep echter aan tegen problemen met softwareleveranciers. Die bleken wel bereid om maatoplossingen te schrijven, maar de exclusiviteit van die applicaties konden ze altijd maar voor een beperkte periode garanderen. Daarna kwam de toepassing vrij op de markt, zodat ook concurrenten van AOT er gebruik van zouden kunnen maken.
Millennium
Uiteindelijk besloot AOT in 1999 zelf software te ontwikkelen, en nam het daarvoor mensen in dienst. Deze stap viel samen met het besluit van de Amsterdamse effectenbeurs om de automatisering uit te breiden. Ook de Amsterdamse beurs zag in dat de bestaande manier van werken aan het eind van het millennium voor verbetering vatbaar was.
Tot dan verliep de handel uitsluitend volgens het open outcry-principe. Wanneer twee handelaren op de beursvloer overeen kwamen om zaken te doen vulden ze beiden met de hand een identiek formulier in. Die briefjes werden aan elkaar geniet, gestempeld en overgedragen aan de orderbook official. Deze legde de briefjes op een grote stapel, die vervolgens door een administratief medewerker met de hand werd ingevoerd.
De zwakte van dit systeem was onder meer de handmatige verwerking van de briefjes. Bovendien konden, wanneer onduidelijkheid over ingevulde bedragen bestond, conflicten tussen handelaren uitbreken, zeker als door fluctuerende prijzen de transactie voor een van beide partijen minder gunstig werd. Geurts: "Ik zal niet zeggen dat het schering en inslag was, maar het gebeurde wel vaak dat onsportieve handelaren gebruik maakten van de onduidelijkheid die door handmatig ingevulde briefjes ontstond."
De millenniumwisseling zorgde nog voor enige vertraging bij het invoeren van een geautomatiseerd systeem. Vanaf oktober 1999 mocht uit veiligheidsoverwegingen vanwege de komst van het jaar 2000 niets meer veranderd worden aan het beurssysteem De api voor het radio-lan was nieuw, en kon dus niet worden gebruikt.
Embargo
Toen het embargo op de mutaties in het systeem werd opgeheven, veranderde de AEX de specificaties van de api. Dat was aanvankelijk een tegenvaller voor AOT, dat gebouwd had op basis van de oude api-specificaties. Uiteindelijk bleek de verandering wel gunstig te zijn omdat de nieuwe api toegang bood tot het elektronisch orderboek. De oude api had alleen maar een invoerfunctie.
De interface van de machines die AOT gebruikt op het radio-lan lijkt in opzet op de indeling van het oude briefje. Ook de emoties zijn weinig veranderd. De beursvloer blijft bestaan, waarmee Amsterdam een van de weinige Europese beurzen is waar de optiehandel nog plaatsvindt door persoonlijk contact, in plaats van schermen. De machines die AOT ter reparatie op kantoor heeft liggen beschikken door de spanning van deze manier van handelen dan ook over danig gehavende aanraakschermen.
De orders op de optiebeurs verlopen elektronisch vele malen sneller, al is er aan het principe weinig veranderd. Twee handelaren die zaken doen moeten beiden, binnen negentig seconden, de order identiek invoeren. Gaat dat een paar keer mis dan wordt de account geblokkeerd. Dat vermindert het aantal conflicten over onduidelijk ingevulde briefjes aanzienlijk.
De verbinding van het radio-lan valt nog wel eens weg. De basisstations kunnen maar een beperkt aantal gebruikers aan. Bovendien werken de zenders in een groep van dertig tot veertig mensen niet optimaal, door de storing die lichamen veroorzaken op de radiogolven. Ook zorgt de opstelling van de stations op de ijzeren stellages van de beurs voor interferentie. AOT heeft daarom gekozen voor een infrastructuur waarbij de applicatie op een Citrix-server draait, en de gegevens blijven staan als de verbinding wegvalt. Als de verbinding hersteld wordt, verzendt de server die gegevens alsnog.