Twee octrooien van Philips op de door de Eindhovenaren uitgevonden compactdisc lopen over enkele maanden af in een groot aantal landen in Azie en Europa.
Dat scheelt het Nederlandse elektronicaconcern vanaf deze zomer jaarlijks enige tientallen miljoenen guldens aan licentie-inkomsten, zo heeft NRC-Handelsblad gisteren gemeld.
De octrooien, essentieel voor het maken van audio-cd’s, zijn veelal in de zomer van 1981 verleend en lopen twintig jaar na dato af. De patenten leveren drie dollarcent per cd op. Die inkomsten moet Philips delen met mede-uitvinder Sony. De concerns houden de exacte verdeling geheim, maar volgens deskundigen incasseert Philips meer dan de helft, omdat de Nederlanders de cd eigenlijk hebben uitgevonden. Per jaar worden er ongeveer zes miljard audio-cd’s afgezet.
Philips heeft echter een groeiende inkomstenbron in het ‘vervolg’ op de cd. Philips heeft ook de cd-rom en de dvd-rom goeddeels ontwikkeld en krijgt daar voorlopig nog licentie-inkomsten van. De cd-rom heeft inmiddels al een indrukwekkende opmars doorgemaakt en de dvd staat op het punt om hetzelfde te doen.