HAARLEM – Even leek de lucht tussen World Online en de gedupeerde beleggers in diens aandeel zowaar geklaard. Niets is echter minder waar.
Toen WOL-raadsman Van Schilfgaarde tijdens een recente aandeelhoudersvergadering liet doorschemeren dat er toch wel te praten viel over een schadevergoeding voor de gedupeerde WOL-beleggers leek de ergste kou uit de lucht. Directeur De Vries van de Vereniging van Effectenbezitters reageerde echter voorzichtig. Hij wil 220 miljoen voor de ruim 10 duizend boze beleggers die zich bij zijn vereniging hebben gemeld voor een schadevergoeding voor de mislukte beursgang, maar was desondanks voorzichtig positief.
De ontluikende overeenstemming is echter even onverwacht verdwenen als ze leek te komen: World Online liet gisteren weten dat de VEB een claim van 3,5 miljard gulden tegemoet kan zien wanneer deze de eis van 220 miljoen gulden schadevergoeding doorzet. De redenering van WOL is dat de dreigende eisen – overigens niet alleen van de VEB – de koers van de internetprovider verder naar beneden hebben getrokken en bovendien de uiteindelijk deal met Tiscali negatief hebben beinvloed. De Italiaanse internetprovider hield bij zijn bod immers rekening met de mogelijke claims.
De 3,5 miljard gulden die World Online eventueel zal eisen, komt neer op 25 euro per aandeel, hetzelfde bedrag per aandeel dat de VEB voor de gedupeerde beleggers claimt. In het oorspronkelijke bod van Tiscali zouden de beleggers ongeveer 18 euro per aandeel ’terugkrijgen’ van de 43 euro die ze bij de beursintroductie hadden betaald. Dat verschil wil de VEB terug hebben.
VEB-directeur De Vries sprak gisteren van een ’kansloze zaak’. Hij zegt de stap van WOL ook niet te begrijpen. "Het is de omgekeerde wereld. Beleggers hebben veel geld verloren. Het was de slechtste beursgang uit de Nederlandse geschiedenis." De Vries zegt de eis van 25 euro per aandeel gewoon door te zetten wanneer WOL niet met een goede schaderegeling komt.
Het is voor WOL moeilijk om op de eis van de VEB in te gaan, omdat nog meer groepen gedupeerden zich hebben verenigd om schadevergoeding te krijgen. Zij zullen een eventuele tegemoetkoming aan de VEB-beleggers aangrijpen om ook een claim in te dienen. Daarmee komt een schadevergoeding aan de VEB-beleggers WOL uiteindelijk op een veelvoud van 220 miljoen gulden te staan. Dat prangt des te meer omdat Tiscali World Online vooral heeft overgenomen omdat het bedrijf nog zoveel contanten in kas heeft die (nog) niet waren uitgegeven aan overnames sinds de beursgang. Tiscali zelf zit zeer krap bij kas en heeft bovendien flinke koersverliezen moeten incasseren.
Sjaak Smakman