Het eerste jaar van het nieuwe millennium begon booming, maar de zeepbel sprong en de belegger vluchtte terug in de oude economie.
deconfiture. Van begin januari tot eind maart 2000 ging alles crescendo. De Amerikaanse Nasdaq steeg tot boven 5000 punten, een nog nooit vertoonde stijging in de geschiedenis van Wall Street. De tech-zware schermenbeurs beleefde glorieuze tijden.
Tot eind maart. De markt stortte in. In ons land was het opgehemelde Internet-fonds World Online hieraan mede debet. De beursgang van de internet-aanbieder ontaardde eind maart door verkoop met aandelenpakketten door de bestuursleden voor 6 euro in een ongekende koersval de dag na de introductie. De uitgifteprijs van 43 euro kelderde tot de huidige 10 euro. Hiermee is het fonds niet minder dan 80 procent van zijn beurswaarde verloren. WOL-ceo Nina Brink en de haren moesten het veld ruimen en James Kinsella mocht gaan puinruimen. Hij deed de WOL-tent tenslotte over aan de eveneens zwaar overgewaardeerde ISP Tiscali. World Offline.
Ondertussen gleed de Nasdaq verder naar beneden. De Amerikaanse tech-aandelen zijn dit jaar 28,5 procent onderuit gegaan, terwijl de geldverslindende telecom-fondsen 32,8 procent van hun waarde moesten inleverden. Opentv ging het afgelopen jaar met 85,6 procent het verst onderuit van 78 tot 11,20 dollar.
In Europa waren de dure Umts-frequentieveilingen debet aan de slechte resultaten in de telecomsector. In Nederland bracht de veiling 5,5 miljard in het overheidslaatje. KPN was hier de gebeten hond. Maatregelen van telecom-waakhond Opta tegen de voormalige monopolist deden de rest. De telco verloor dit jaar maar liefst 71,1 procent van zijn waarde, waarbij de koers aan de AEX kelderde van 50,15 tot 14,50 euro. Andere oorzaak was de overname van de Duitse mobiele aanbieder E-Plus samen met het Amerikaanse Bellsouth.
De beursgang van dochter KPN Mobile werd drie keer uitgesteld. KPN-ceo Paul Smits, die afgelopen april het roer overnam van de kleurrijke Wim Dik, moest vele leningen en emissies later constateren datcredit ratings door Amerikaanse banken Moody’s en S&P onder de ‘A-‘ dreigden te zakken. Dit kan de leenmogelijkheden op de kapitaalmarkten beperken. Joint venture met Qwest Communications KPNQWest moest ook diep in het rood door gigantische investeringen in de nieuwe DSL-technologie. Het fonds moest dit jaar 62,1 procent van zijn beurswaarde prijsgeven. Onlangs kondigde ceo James McMaster aan de DSL-investeringen enige jaren vooruit te schuiven. Hierdoor moet ‘KQIP’ al eind volgend jaarbreak-even kunnen draaien.
Maar de concurrentie deed het niet veel beter. De veelbelovende zakelijke telco Versatel werd niet minder dan 75 procent goedkoper. Het aan de Midkap genoteerde fonds zag zijn koers zakken van 35,90 tot 8,90 euro. Libertel werd 54,5 procent goedkoper van 25,50 tot 11,60 euro. Het Britse moederbedrijf Vodafone trok de touwtjes strakker aan. Dat gold ook voor de niet-beursgenoteerde France Telecom-dochter Dutchtone, dat verder als Orange door het leven gaat. France Telecom overweegt zijn ex-KPN kabeldochter Casema over te doen aan het Britse NTL.
Over kabelaars gesproken werd het roemruchte UPC in 2000 geducht geschoren: 75 procent eraf van 42 tot 10,25 euro. De naar schaalgrootte hunkerende bijna-monopolist wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Amerikaanse moederbedrijf United Global, aangevuld met een obligatie-emissie van 4,3 miljard euro. De Nederlandse belegger keerde zich af van het fonds, vanwege de abominabele klantenservice en consumentenacties. Volgend jaar wordt door de Europese Commissie de kabelmarkt geliberaliseerd, waardoor meer aanbieders voor een gezondere concurrentie moeten gaan zorgen in het voordeel van de klant.
Callcenter-softwarespecialist Ringrosa daalde het afgelopen jaar 62,4 procent van 6,60 tot 2,48 euro. En dan Getronics. De ICT-dienstverlener werd door de belegger getrakteerd op een afwaardering van 79,9 procent. De koers van het AEX-fonds kalfde in de loop van het jaar af van 27,90 tot 5,70 euro. Veel analisten menen dat opvolger Cees van Luijk van oprichter Ton Risseeuw niet snel genoeg is overgestapt van hardware op de ICT-dienstverlening, zoals rivalen Cap Gemini en IBM dit wel deden.
Cap Gemini Nederland ging definitief over in de gelijknamige Franse moeder. Cap Gemini SA zag zijn beurswaarde bijna 36,4 procent zakken van 268,70 tot 171 euro. Het concern nam afgelopen zomer de consultant-tak van Ernst & Young over. Andere ICT-dienstverleners verloren ook aanzienlijk. Ordina en CMG lieten over het jaar respectievelijk 27,1 en 24,7 procent liggen van 32,85 en 18,58 tot 23,95 en 14 euro.
In de chipsector ging het ook niet best. Asmi moest de helft van zijn waarde inleveren: 51,2 procent van 23,75 tot 11,60 euro. BE Semiconductors werd een derde minder waard van 14,20 tot 9,50 euro. Philips wist 2,6 procent aan zijn beurswaarde toe te voegen van 35,20 naar 36,10 euro. Landis, dat afgelopen zomer Detron overnam, zag 36,4 procent van zijn waarde verdampen. Devote en Sopheon moesten het met 48,5 en 48,1 procent minder doen van 27,20 en 5,30 tot 14 en 7,50 euro. De Tas Groep verloor 36,5 procent van 2,88 tot 1,83 euro. het bedrijf werd overgenomen door Pinkroccade, die 48,2 procent in waarde steeg van 38,40 naar 56,90 euro. Unit 4 was de grootste Ict-stijger van 2000 met een plus van 57,4 procent naar 43,20 euro. Seagull werd 31,9 procent duurder en de koers steeg van 14,40 naar 19 euro.
Ameikaanse analisten verwachten het komende eerste halfjaar van 2001 nog een dip voor de tmt (tech/media/telecom), maar daarna zou het tij moeten keren. De vraag naar computers zou dan weer aantrekken en de intrede van Gprs-technologie in de mobiele telefonie in Europa zou WAP eenboost geven. Veel mobiele bellers zouden dan hun mobieltje willen vervangen door een nieuwe. In Nederland kwam de AEX het afgelopen jaar 2000 nauwelijks van zijn plaats.Nothing gained, nothing lost? We zullen zien.
Bronnen:http://www.behr.nl enhttp://www.Businessweek.com