De overheid moet in vier jaar 600 miljoen gulden extra besteden aan ICT-projecten van burgers in de grote steden, stelt de commissie Cerfontaine.
De commissie pleit voor ‘digitale kraamkamers.’Deze adviesgroep presenteerde afgelopen maandag haar rapport ‘ICT en de Stad’ aan minister Van Boxtel (grote steden beleid). De commissie bestempelt met haar bevindingen impliciet de huidige ICT-projecten als ‘onvoldoende.’
De regering verwacht dat de invloed van ICT blijft toenemen. De steden moeten zich daarop instellen. ICT kan helpen bij allerlei stadsproblemen, vindt de commissie. Burgers en instellingen moeten de ruimte krijgen hun ICT-plannen te realiseren. De overheid moet die plannen inhoudelijk en met geld ondersteunen, liefst via een nationaal stimuleringsfonds ‘ICT en de Stad’. Bij het opzetten van ICT-projecten moeten de behoeften en ideeën van burgers voorop staan, niet die van de gemeenten.
Wijkwethouder Tjeerd Herrema is blij met de aankondiging. Hij beheert ICT in de Amsterdamse wijk Zeeburg, met 25 duizend inwoners, onder wie veel Turken en Marokkanen. Zeeburg werkt aan diverse initiatieven. Daarnaast zijn er tientallen projecten waar geen geld voor is. De deelraad heeft zo’n 150 duizend gulden extra uitgegeven om zelf een goede site te maken. Herrema benadrukt dat voorkomen moet worden dat geld verloren gaat doordat elke buurt opnieuw het wiel uitvindt.
Steden kunnen volgens de commissie Cerfontaine niet langer zonder ICT-visie. Een virtuele wijkmarkt kan bijdragen aan de sociale samenhang. Laagopgeleide jongeren of langdurig werklozen kunnen in hun eigen woonomgeving ICT-vaardigheden opdoen of een stage bij een ICT-bedrijf volgen.
De informatiesamenleving vergt een andere instelling van de lokale overheid. Ze moet zich vraag- in plaats van aanbodgericht opstellen. Burgers moeten met ICT-plannen komen, en lokale overheden moeten dat stimuleren en begeleiden. Daarvoor zouden digitale kraamkamers ideaal zijn. Hier kunnen burgers en instellingen terecht met hun ICT-initiatieven. Deze kraamkamers zouden vooral in de aandachtswijken moeten komen. Het op te richten nationaal stimuleringsfonds ‘ICT en de Stad’ moet die initiatieven ondersteunen. Daarvoor moet de overheid vier jaar lang jaarlijks 150 miljoen gulden reserveren.
In april startte het project ‘Digitale trapvelden’, waarbij dertig steden elk ongeveer een half miljoen kregen om laagdrempelige computerlokalen in te richten. In totaal is voor dit project 34 miljoen beschikbaar.