De gemeente Almere heeft het bouwen van haar website doelbewust niet bij de IT-afdeling ondergebracht. Een logische zaak, vindt projectleider J. Verwaard: `Techniek komt op de tweede plaats.’ Onder aanvoering van minister Van Boxtel nam de druk van het maken van een eigen Internetpagina toe.
Daarom stelde een apart opgerichte projectgroep een beleidsnota webtechnologie op. De IT-afdeling van de gemeente voerde de eerste experimenten uit.
"De makers van de eerste website waren wegbereiders. Daarna moest het onderwerp hoog in de organisatie worden ingezet om het gemeentebestuur en de top van de gemeentelijke organisatie te overtuigen van de noodzaak van een website", vertelt Jaap Verwaard, Informatie & Analyse-coördinator bij de gemeente.
Eind 1999 begonnen de voorbereidingen voor de bouw van de website, waaronder het opstellen van een programma van eisen, de pakketselectie, de vormgeving en het aanpassen van de organisatie op de invoering van een eigen site. Het bouwen duurde zo’n acht weken.
De nieuwe website is sinds 1 juli online. Inmiddels werkt de gemeente ook aan de invoering van een intranet. Verwaard wil – bij gebrek aan marktonderzoeken – nog een stadspanel organiseren om uit te vinden of de website aanslaat bij burgers en bedrijven.
Een zogeheten ICT-programmateam van vijf man coördineerde de activiteiten. De invoering van de website is een zelfstandig project geweest, los van de bestaande IT-afdeling bij de gemeente. Verwaard: "Het gebruik van een website heeft veel meer met informatie en communicatie te maken dan met ICT."
Verwaard maakt zich niet al te druk over de benodigde koppelingen tussen de website en de backoffice-applicaties, als de site eind volgend jaar interactiever wordt. Kritiek dat het Seneca-product te simpel van opzet is, wuift hij van de hand: "Smartsite is een contentmanagementsysteem dat niet speciaal bedoeld is voor koppelingen met de backoffice. Wij wilden een open Internetsysteem, geen reus die alles doet."
Verwaard kijkt alvast vooruit: "Kijk, die koppelingen met de backoffice moeten er hoe dan ook komen, vanwege de plannen van Overheidsloket 2000. Hierbij moeten balies bij elkaar gezet worden om alle informatie voor burgers bij de hand te hebben. Met middleware-oplossingen kom je een heel eind."