WAP is niet mislukt, het is alleen veel te vroeg aangekondigd. Dat blijkt op het tiende jaarcongres mobiele telecommunicatie.
Dagvoorzitter Kees Mijnten van dit Euroforum-congres vraagt het steeds uitdrukkelijk: Is WAP niet een beetje mislukt? Een deelnemer heeft een WAP-telefoon, maar kan hem nog steeds niet aan de praat krijgen. Maar dat zal snel voorbij zijn zo blijkt uit net gepresenteerde cijfers van de onderzoeksbureau de Yankee Group: vooral de zakelijke gebruikers zullen snel meer gebruik gaan maken van WAP-mogelijkheden, helemaal als Gprs er is, en als Umts komt dan zien we nog wel.
Momenteel geven volgens Yankee gebruikers van mobiele telefonie dit jaar in Frankrijk, Duitsland en Engeland er 50 dollar per maand aan uit. Volgend jaar zijn er 300 miljoen gebruikers, en de groei in hun aantal vlakt nu snel af, maar het gebruik stijgt veel sneller. Nu al is een lichte gebruiker met minder dan 10 telefoontjes per dag 40 procent van de markt, en de normale gebruikers, van 10 tot 30 telefoongesprekken, ook 40 procent, terwijl de veelvuldige gebruikers 20 procent uitmaken. Vooral SMS groeit razendsnel: Nedap is bezig een applicatie te testen waarmee via de GSM getankt kan worden, met een password, en een SMS-bevestiging na afloop.
Volgens analist Declan Lonergan van de Yankee Group zijn er drie breukpunten bij mobiele toepassingen: het netwerk moet perfect zijn, de prijs van de diensten moet goed zijn en de aparaten moeten verkrijgbaar zijn. Hij wijst erop dat aanbieders aleen maar succesvol kunnen zijn als zij internationaal werken – en benadrukt dat dat niet alleen uit zijn eigen onderzoek naar voren komt. Toegang tot bedrijfsnetwerken zal ook een grote groei doormaken.
Een applicatie die waarschijnlijk veel gebrukkers zal trekken, is het betalen voor parkeren via GSM. Volgens Q-Park, beheerder van 80 parkeergarages en met 40 miljoen klanten per jaar in Nederland, zou het gebruik van GSM voor het afrekenen in parkeergarages een grote vooruitgang zijn. Ook het betalen voor op straat parkeren kan dan via GSM – de gemeenten willen met de komst van de euro graag van het muntgeld af, omdat dat de voornaamste verliespost bij betaald parkeren is. Met dank aan Borland.