De collectie van het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) moet digitaal beschikbaar worden gesteld voor lesmateriaal in het voortgezet onderwijs.
Met breedbandtechnologie zouden docenten en leerlingen via het onderwijsnetwerk Kennisnet toegang moeten krijgen tot dit materiaal. Voorwaarde is wel dat het materiaal digitaal voorhanden is.
Dat blijkt uit het eindrapport van het Cultuur en School project ‘NAA in de Klas’, dat staatssecretaris Van der Ploeg gisteren in Hilversum in ontvangst nam. Van der Ploeg trekt voorlopig zeven miljoen gulden uit voor de verdere digitalisering van de NAA collectie voor toepassingen als Kennisnet. Het bedrag komt uit de pot van 30 miljoen voor ‘e-culture’ die het kabinet in de Najaarsnota heeft gemaakt.
In september vorig jaar startte het NAA samen met de Hilversumse scholen Alberdingk Thijm College en A. Roland Holst College, en het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum een proefproject voor de toepassing van audiovisuele bronnen in het reguliere onderwijs. Van der Ploeg stelde hiervoor 1 miljoen gulden beschikbaar.
Het NAA, dat onder meer de radio- en televisieprogramma’s van de publieke omroep beheert, digitaliseerde voor de pilot 200 uur audiovisueel materiaal om als streaming media in de schoolmediatheken te gebruiken. Docenten ontwikkelden samen met het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum aan de hand hiervan lesmateriaal voor de vakken Nederlands, Geschiedenis en Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) voor vier en vijf vwo.
Voor het vak Nederlands werd televisiemateriaal geselecteerd dat het maatschappelijk debat rondom voetbalvandalisme voor het voetlicht brengt. Voor het vak Geschiedenis & Staatsinrichting ging de keuze naar Polygoon en radiomateriaal uit de jaren ’30 en ’60.
In vervolg op de pilot breidt het NAA in 2001 de proef met streaming video en audiomateriaal uit naar de Openbare Bibliotheek in Hilversum. Daarnaast komt in de loop van volgend jaar dezelfde service ook beschikbaar in de Kenniswijk in Eindhoven. Deze nieuwe woonwijk biedt de bewoners onder meer geavanceerde internetfaciliteiten. In samenwerking met de NBLC (de koepelorganisatie van Openbare Bibliotheken in Nederland) voorziet het NAA een aantal scholen, de openbare bibliotheek en een kleine groep particuliere huishoudens in deze wijk van toegang tot het materiaal, dat nu al in Hilversum beschikbaar is.