Met de introductie van de Highroad-software breidt EMC gegevensopslag uit van het datacentrum naar de buitenste randen van het netwerk. Deze software integreert aan het netwerk gekoppelde opslagapparatuur met opslagnetwerken. Highroad kiest automatisch de snelste methode voor het delen van bestanden, een combinatie van nas en san, of traditionele nas.
Volgens Jim Rothnie, technisch directeur van EMC, komt hiermee een eind aan de san/nas-discussie. Rothnie doelt hiermee op de verwarring die nogal eens ontstaat over de technische verschillen tussen deze twee soorten opslagsystemen. Nas (network attached storage) en san (storage area networks) hebben twee woorden gemeen: netwerk en opslag. Het grote verschil is dat een nas-systeem direct gekoppeld is aan een netwerk. Een san is een opslagnetwerk dat via kabelverbindingen servers aan schijven koppelt. De basistechniek voor een san werd al gebruikt bij mainframes. Sinds enkele jaren werken sans vooral met de glasvezel-technologie. Die biedt hogere snelheden, overbrugt langere afstanden en is flexibel omdat diverse servers en opslagsystemen één kabel kunnen delen. Daardoor kan men grote netwerken bouwen, die weliswaar peperduur zijn, maar goed beheersbaar.
Doorbraak
Met de introductie van software die nas en san integreert realiseert EMC een doorbraak. De Highroad-software lost het probleem op dat ontstaat als veel clients tegelijk toegang moeten hebben tot informatie op opslagvoorzieningen die op het netwerk zijn aangesloten. Het uitwisselen van data leidt dan tot vertragingen en in het uiterste geval tot het vastlopen van het netwerk. Dit probleem speelt ook bij web-hosting, beeldverwerking en simulaties. De Highroad-software lost dit probleem op door automatisch de snelste methode te kiezen voor het delen van bestanden: een combinatie van nas en san, of traditionele nas.
Volgens Wouter Kolff, business consultant bij EMC, leidt de nieuwe software ertoe dat beheerders veel meer geheugen kunnen beheren. "Tot nu toe was de vuistregel 150 GB per beheerder. Dankzij de nieuwe software stijgt de hoeveelheid te beheren geheugen naar 900 GB."
Voor de midrange introduceert EMC een nas-systeem onder de codenaam Chameleon, dat via het dealerkanaal op de markt wordt gebracht. Dit opslagsysteem moet zorgen voor een verandering in de mid-tier nas-markt. Het bedrijf claimt dat deze kameleon een gemiddelde installatietijd vergt van tien minuten. De prijs is ongeveer de helft van die van concurrerende producten.
Beperking nas
Een voorloper van nas is het netwerk-bestandssysteem dat Sun een aantal jaren geleden ontwikkelde voor Unix-platformen. Dit stelde Unix-servers en -opslagapparatuur in staat over netwerken te communiceren en bestanden te delen. Vervolgens kwam Microsoft met het common internet-bestandssysteem, dat hetzelfde mogelijk maakte voor het Windows-platform. De nieuwste klasse zijn de ‘dedicated nas-servers’, die Unix- en Windows-systemen laten communiceren en bestanden delen. Deze snelle servers zijn ontworpen voor één taak: het herbergen van bestanden die diverse servers kunnen delen.
Vooral internetaanbieders zijn gretige afnemers van nas-servers. Zij lossen hun problemen op het gebied van schaalbaarheid op met rekken vol krachtige nas-servers. Dit is echter een beperkte oplossing. Deze servers zijn duur, de schaalbaarheid is beperkt en het beheer wordt al snel problematisch.
Concurrentie
Diverse onderzoeksbureaus zijn het erover eens dat opslagsystemen de komende jaren het snelst groeiende segment vormen van de IT-sector. Voorlopig blijft EMC marktleider, maar de concurrentie wordt niet onderschat, zo beaamt Ton Geelen. "De overname van Highground, leverancier van opslagbeheersystemen, nemen wij zeer serieus. Sun heeft in het verleden alleen network file system (NFS) ondersteund. Deze overname toont dat het ook het onderdeel beheersoftware van strategisch belang vindt."
Compaq kondigde deze maand een overeenkomst aan met enkele systeemintegrators voor het verkopen van oplossingen voor opslagsystemen. CSS, Getronics, Info Products en Syntegra moeten Compaq helpen een deel van deze lucratieve markt in handen te krijgen.
De Californische fabrikant van glasvezelcomponenten Emulex nam onlangs Giganet over. Daarmee kwam hij in het bezit van de Gigabit Ethernet Host Bus adapters voor Nas-systemen. Deze maken snelle verbindingen mogelijk voor blok- en dataverbindingen tussen de bus van een applicatieserver en de glasvezelverbinding in een san.
Voorspellingen over nas
Volgens Dataquest groeit de nas-markt tot 2003 gemiddeld met 75 procent per jaar. Als die voorspelling uitkomt, bedraagt de omvang dan ruim 6,4 miljard dollar. De san-markt zal de komende jaren ieder jaar vrijwel verdubbelen (97 procent groei per jaar). Van de totale markt van geheugenopslagsystemen neemt san viervijfde deel in en nas een vijfde. Eén op de acht op Intel gebaseerde ‘algemene’-servers wordt de komende drie jaar vervangen door nas-systemen. Onderzoekers van IDC voorspelden vorig jaar dat high end nas-systemen goed zijn voor de helft van de totale nas-markt. Joe Tucci, chief operating officer van EMC, voorspelt dat de komende jaren meer dan 80 procent van de opslagsystemen wereldwijd direct gekoppeld zijn aan een netwerk.
Opslag als dienst
Volgens Ton Geelen, directeur EMC Benelux, zal de komende jaren het verschijnsel van ‘storage service provider’ opgang maken. "Nu grote delen van Nederland zijn voorzien van glasvezelkabels, kunnen we opslag als dienst aan gaan bieden." EMC heeft daartoe overeenkomsten afgesloten met Origin als partner voor het leveren van deze dienst. Met SAP gaat de leverancier van opslagsystemen zich storten op het installeren van grote rekencentra die de verbindingen regelen van de netwerken van glasvezelkabels. Deze centra zullen in 2005 gereed zijn.