De gigantische schulden van telecombedrijven vormen een tijdbom voor de financiële markten. Zo waarschuwt de Bank of England.
De finaciële instelling meldt dit in haar halfjaarlijkse Financial Stability Review. Voor de waarschuwing heeft de bank een en een bij elkaar opgeteld: veel telecombedrijven hebben zich diep in de schulden gestoken voor overnames en voor de aankoop van umts licenties. De Europese en Amerikaanse maatschappijen hebben een gezamenlijke schuld bij banken en andere geldschieters van ongeveer 650 miljard gulden. Dat betekent een enorme financiële last.
Om die reden hebben trendsetters als Moody’s and Standard & Poor’s hun kredietratings voor grote bedrijven als AT&T, Deutsche Telekom, British Telecommunications, France Telecom en KPN verlaagd. Dat betekent dat ze als risicovoller worden aangemerkt en dus meer rente moeten betalen over hun leningen. Tel daar nog eens bij op dat de inflatie toeneemt en dat een hogere rente daarvan een onvermijdelijk gevolg is, en het is duidelijk dat grote maatschappijen behoorlijk in de knoei kunnen raken. Kleinere maatschappijen, zoals netwerkproviders, kunnen mogelijk zelfs gewoon failliet gaan, waarschuwt de bank.
In juni sprak de Bank of England ook al zijn bezorgdheid uit over de gigantische bedragen die toen net in Groot-Brittannië waren geboden voor de umts-licenties. De zorgen zijn sindsdien alleen maar groter geworden, zegt de bank nu.
De bank wijst erop dat de financiële markten zich blijkbaar ook zorgen beginnen te maken. Het valt voor telecommaatschappijen niet meer mee om overal krediet te krijgen en aandelenemissies leveren momenteel bijna zonder uitzondering aanzienlijk minder op dan verwacht. De bank noemt met name KPN, dat bij de recente aandelenuitgifte maar ongeveer de helft ophaalde van het bedrag waarop was gerekend. Ten overvloede waarschuwt de Bank of England alle banken om voorzichtig te zijn met kredietverlening aan telecombedrijven.