De zoekmachines op het web breiden snel uit, maar niet zonder problemen. Google heeft kritiek gekregen op zijn vernieuwing: een spionerende toolbar.
Het gaat bij Google om een kopieerbare Google-knoppenbalk, die aan browsers toegevoegd kan worden. Het probleem is echter dat detoolbar in zijn complete uitvoering informatie over de gebruiker door kan geven aan Google. De nieuwe knoppenbalk is half november werd geïntroduceerd. In Nederland kwam de eerste melding over oneigenlijke functies half december.
Google biedt nog enkele andere functies die weinig bekend zijn. Google maakt ook het zoeken binnen één bepaald domein mogelijk, ofwel via deadvanced search-instellingen, ofwel door in te vullen ‘zoekterm http://site:dezesite.nl’. Via het commando ‘allinurl’ worden alleen resultaten geboden die in de url staan: ‘zoekterm allinurl: xyz’. Op dezelfde wijze werkt ‘allintitle’, maar dan op de titel van een pagina.
Google biedt ook plattegronden als er in het zoekvenster een Amerikaanse ZIP-code wordt ingetoetst of een plaatsnaam. Ook zijn links naar een site te zien wanneer een url wordt ingetoetst. Engelse woordenboekfuncties zijn verbonden aan de herhaling van het zoekwoord op de resultatenpagina, na de opgave van het aantal gevonden sites. Klikken op dit herhaalde zoekwoord levert woordenboekuitleg op.
Singfish, een nieuwe zoekmachine voor muziek en videoclips, heeft zijn eerste contract binnen en wel methttp://Swiss-search.com, een Duitstalige site. Singfish zit in Seattle, maar is recent eigendom geworden van Thomson Multimedia, een Frans bedrijf. Singfish is van plan zo’n 8 miljoen streaming meadia bestanden te catalogiseren. Singfish gaat geen eigen portal opzetten, maar levert licenties.
Moreover.com gaat nu zijn interface verkopen aan bedrijven. De site biedt actuele, diepe nieuwslinks in categorieën uit 2200 zakelijke publicaties, waaronder de Financial Times waar oprichter Nick Denton vandaan komt.
Daarmee zegt Moreover tegemoet te komen aan de behoefte van bedrijven aan gerichte informatie met één enkele interface, om te voorkomen dat werknemers zelf aktief en dus tijdrovend moeten surfen. Licenties kosten vanaf $ 30.000. In Nederland is een soortgelijk product ontwikkeld door Jacobs Company, onder de naamhttp://krantenjongens.nl, waarbij de betaling geschiedt direct aan de auteursrechthouder. Deze interface bevat onder meer de PCM-dagbladen en het FD.