De landbouw heeft internet ontdekt. Op een uitverkochte Landbouw-RAI, maandag geopend, is er voor het eerst een heus internetpaviljoen opgezet.
Daarnaast staan overal internet-zuilen van Freeler voor chats met Nederlandse boeren in het buitenland en met politici. Bij de opening van de beurs onderstreepte staatssecretaris Faber de rol van ICT in de landbouw, en ook die van internet, plus de verwachte grote invloed daarvan op prijsvorming via marktplaatsen op internet.
Volgens Faber is haar ministerie aardig gevorderd met het digitale loket, waardoor de rol van ICT en het web verder verzwaard is. De overheid heeft ook een terugeisbaar investeringsfonds van 40 miljoen gulden beschikbaar voor innovatie.
Het internetpaviljoen wordt bemand door Agri Holland, site-exploitant en leverancier van webdiensten. Verder is de ING aanwezig en Freeler, de internet-aanbieder van de bank. Agri exploiteert een brede agarische site, die nu zo’n 8000 pagina’s bevat, schat marketing manager Cor Pierik. Per maand krijgt de site 100.000 bezoekers, en dat voor een groep van 60.000 online-boeren voor wie er ook sites zijn van de Boerderij, Zibb en het Agarische Dagblad. Agri gaat samen met de RAI virtuele beurzen ontwikkelen, met name met het oog op de toekomst en het buitenland, zoals Brazilië. Nevendoel daarvan is het scheppen vancommunities.
Een opvallende ICT-toepassing op de beurs is het gebruik van GPS voor exact ploegen en andere precieze landbewerkingen. Op Internetgebied is een van de succesvolste toepassingen de marktplaats Interfarm.net voor gebruikte landbouwmachines en trekkers. De site bevat 3000 machines, heeft 130 geabonneerde bedrijven en trekt per maand nu al 50.000 bezoekers – het dubbele wat de makers, Ter Veen Automatisering uit Steenwijk, verwachtten. Volgend jaar wil het bedrijf één miljoen bezoekers bereiken en over twee jaar winstgevend zijn als het zo door gaat.
Ook de nu 300 in Nederland werkende melkrobots – de in Nederland ontwikkelde apparaten die zonder inmenging van de boer de koeien melken – zijn volledig afhankelijk van ICT. Zonder ICT was zo’n ontwikkeling niet eens mogelijk geweest. Op de beurs wordt er de komende dagen zo’n robot geveild.
Volgens Pierik is het gebruik van ICT en internet in de landbouw, met zijn marges onder grote druk, nog belangrijker dan in andere sectoren. Voeg daarbij nog dat het gaat om voedsel, wat extra kwaliteitseisen meebrengt – melk in een koeltank die één graad te warm wordt, bederft sneller en dat kost de boer geld. Dan is hij best bereid om wat moeite te steken in automatische temperatuursignalering per SMS, zolang dat maar niet te duur is en vooral werkt.