Unisys gaat zich specifiek richten op de high end systemen. Een strategiewijziging die wereldwijd de nodige banen kost, maar ook weer nieuwe schept.
Voor de nieuwe activiteiten heeft Unisys al diverse intentieverklaringen opgesteld en ondertekend waarvan verwacht wordt dat zij begin 2001 definitief zullen worden.
Na HP en Compaq gaat ook Dell de CPM (Cellular Multiprocessing)-servers van Unisys verkopen. Unisys heeft met Dell een intentieverklaring getekend voor een wereldwijde strategische samenwerking. Deze nieuwe overeenkomst voorziet er onder meer in dat Unisys de midrange Poweredge-servers van Dell onder haar eigen naam gaat verkopen. Unisys is daarnaast benoemd worden tot Preferred Services Provider voor technologie- en supportdiensten voor klanten van Dell.
Dell zal Unisys-klanten voorzien van desktops, notebooks en kleine servers. Erwin Zijlstra, Country communications manager van Unisys zegt blij te zijn met de overeenkomst. "CPM houdt in dat kwaliteiten van een mainframe draaien op standaard NT of Intel gebaseerd platform. Dat is op dit moment bijna standaard geworden en alleen hadden we dat nooit gered. Wij zijn niet zo groot en zijn daarom blij dat de grote spelers op de servermarkt partners zijn geworden van Unisys. Dell heeft een groot marktaandeel en wij zijn blij dat zij ook voor Unisys hebben gekozen."
Ook heeft Unisys een intentieverklaring getekend met Ingram Micro om een Web gebaseerd inkoopkanaal op te zetten voor Unisys klanten. Hier zullen 280.000 technologische producten van 1.700 leveranciers op aangeboden worden. In eerste instantie concentreert het inkoopkanaal zich op de Amerikaanse markt. Beide bedrijven zullen eraan werken om dit aanbod ook voor andere landen mogelijk te maken. Zijlstra kan niet aangeven wanneer deze dienst voor Nederlandse klanten beschikbaar komt.
Verder is in Groot Britannië iPSL (Intelligent Processing Solutions Limited) geïntroduceerd. Dit is een nieuw bedrijf voor het outsourcen van betalingsprocessen. IPSL is een samenwerkingsverband tussen Unisys, Lloyds TSB en Barclays Bank. Unisys verwacht de komende tien jaar ongeveer 1 miljard dollar omzet te generen, waarvan zo’n 800 miljoen dollar uit nieuwe opdrachten. Zijlstra geeft aan dat Unisys ook in Nederland in gesprek is met banken om bepaalde functies te outsourcen.
"Soortgelijke diensten als in Engeland kunnen ook interessant zijn in Nederland. In de UK en in Amerika wordt nog veel gebruik gemaakt van betaalcheques. Hier in Nederland is dat een stuk minder, maar ik denk wel dat diensten voor bijvoorbeeld overschrijvingen, die hier nog veel gebruikt wordt, interessant kunnen zijn. Het gaat om functies die geen specialistische kennis vereisen. Unisys is in gesprek met Nederlandse banken om deze diensten te outsourcen."
De bekendmaking van nieuwe activiteiten gaat niet zonder slag of stoot. Unisys maakt tevens bekend dat er voor het eind van dit jaar wereldwijd 2000 medewerkers het bedrijf zullen verlaten. Zo’n 750 Amerikaanse medewerkers zullen vervroegd uittreden. De rest van de personeelsreductie, 1250 medewerkers, zal wereldwijd worden doorgevoerd. Geen gedwongen ontslagen, tenminste niet als medewerkers onder te brengen zijn onder ander business units. "Unisys heeft een interne heroriëntatie uitgevoerd en daarbij is er gekeken naar de verschillende oplossingen. Unisys wil zich nudedicated richten op dehigh-end markt en daarmee vallen sommige divisies af. Er is onder andere gekeken naar winstgevendheid? Een groot deel van de mensen wordt herplaatst. Indien er geen herplaatsing mogelijk is, zal er een andere oplossing gezocht worden. Om hoeveel mensen het in Nederland gaat, is niet bekend," aldus Zijlstra.
Voor 2001 zal Unisys actief nieuwe mensen gaan werven voor verkoop en levering. Deze tegenstrijdigheid komt voort uit het feit dat Unisys een andere weg is ingeslagen. Door de concentratie van het bedrijf op de elektronische handel en de High-end markt is er anders geschoold personeel nodig binnen de organisatie.