Dutchtone gaat Orange heten na overname van de laatste door France Télécom. De invoering van Umts worstelt met de aanleg van infrastructuur.
De kersverse Franse ceo van Dutchtone Jean-Marie Patillot zei dat hij met de overheid bakkeleit over het plaatsen van extra GSM-antennes in het land. Voor elke zendmast moet namelijk een aparte bouwvergunning worden aangevraagd "en dat neemt veel tijd in beslag", zei Patillot. "Het is veeleer een antennekwestie geworden dan een kapitaalkwestie." En dat terwijl de overheid nu juist de licentiehouders verplicht de aanleg uiterlijk vóór 2003 klaar te hebben voor gebruik.
In het geval van Dutchtone/Orange gaat het om zo’n 2500 tot 3000 masten, een investering van een paar miljard. Ook andere mobiele telco’s als KPN Mobiel, Telfort en Ben kampen met dit euvel.
Het van origine Britse Orange werd eerder dit jaar overgenomen van Vodafone. Over het eerste halfjaar zagen de mobiele France Telecom-dochters Orange en Iténéris hun nettoverlies oplopen tot 580 miljoen euro op 5,4 miljard euro omzet. De operationele winst kwam uit op 260 miljoen euro volgens voorlopige cijfers in de Franse pers.
Dutchtone zegt binnenkort één miljoen van de bijna 10,3 miljoen mobiele bellers in Nederland te hebben. Dat is ruim 9,5 procent marktaandeel. De Neder-Franse telco zegt 13,8 procent van de aansluitingen te hebben en prijkt als nummer 3 op de Nederlandse Top 5 van mobiele aanbieders. KPN staat bovenaan met 37,9 procent en Libertel met 28,5 procent van de aansluitingen. Ben en Telfort hebben ieder 9,8 procent. Vooral het zenden van sms-berichten via het mobieltje heeft een grote vlucht genomen. Dutchtone zegt er 2 miljoen per week te verzenden.