Veritas heeft een imago-probleem. Het bedrijf levert al jaren software voor opslagbeheer, maar opereert vooral op de achtergrond. De laatste tijd is daar langzaam wat verandering in gekomen. Analisten zijn positief gestemd over het bedrijf, en de voormalige kroonprins van Oracle, Gary Bloom, is er onlangs ceo geworden. Veritas Nederland werkt ondertussen hard om de groei van het moederbedrijf bij te houden.
Veritas lijkt de wind mee te hebben. In een verrassende actie heeft het bedrijf Gary Bloom, lange tijd de gedoodverfde opvolger van Oracle-topman Larry Ellison, binnengehaald als nieuwe ceo. Tegelijkertijd kondigde het bedrijf gunstige kwartaalcijfers aan, wat leidde tot een stormvloed aan superlatieven van analisten. Analisten van zakenbank Goldman Sachs noemden Veritas vorige week zelfs een van de best presterende bedrijven.
Zwakke markt
Ben Laarhoven, algemeen directeur van Veritas in de Benelux, heeft het gevoel dat zijn bedrijf nu ook in Nederland op het punt staat door te breken. Het belangrijkste obstakel voor die doorbraak is de aanhoudend zwakke ICT-markt: "Het tijdstip is niet ideaal. De afgelopen tijd is voor iedereen moeilijk geweest." De resultaten van de Nederlandse vestiging lopen achter bij het moederbedrijf. Laarhoven geeft toe dat het langzaam gaat. Hij ziet als belangrijkste oorzaak dat Veritas de verkoop heeft onderschat, door met een klein verkoopteam van vijftien tot twintig mensen de gehele Benelux te bedienen.
Om die reden staat voor Laarhoven en de Nederlandse medewerkers van Veritas evangelisatiewerk hoog op de agenda. De software-ontwikkelaar is bovendien hard op zoek naar partners om meer naamsbekendheid te krijgen. Veritas heeft daarom een wederverkoopcontract getekend met Getronics, dat zich onlangs gedwongen zag een winstwaarschuwing af te geven. Zij zien wel brood in een nieuw softwarecontract, omdat de marge op opslagsoftware 30 tot 40 procent is, tegen 5 procent op hardware.
Het grootste probleem is om leveranciers over de streep te trekken. Zij willen graag in naam onafhankelijk blijven. Bovendien is het voor Veritas voorzichtig manoeuvreren, omdat de oplossingen gericht zijn op omgevingen waar producten van meerdere leveranciers naast elkaar draaien. Fabrikanten zijn juist van mening dat dergelijke heterogene producten hun concurrenten in de kaart spelen.
Ondernemers denken bij opslag in eerste instantie aan hardware: "De afgelopen jaren is er op het gebied van opslagbeheer tot mijn teleurstelling weinig veranderd. De meeste bedrijven hebben nog steeds de neiging om een mooie kast met knipperende lichtjes te kopen. Ze denken dan dat hun problemen voorbij zijn, maar eigenlijk begint het dan pas."
Niet alleen de ondergeschikte positie van opslagsoftware steekt Laarhoven. Ook het niveau waarop het behandeld wordt kan volgens hem beter. Juist opslag zou moeten worden behandeld door het hogere management. Laarhoven: "Je moet de groei van opslag in de gaten houden, anders is het niet meer beheersbaar. Maar in praktijk kom ik te vaak tegen dat hogere managers waar we mee praten ons consequent terugverwijzen naar IT-managers." De verandering in de markt gaat traag. Veritas ziet wel verandering in die opvatting, maar nog steeds zijn de meeste tenders uitgeschreven met de hardware als uitgangspunt.
Weinig aantrekkingskracht
Daarnaast heeft het onderwerp niet zoveel aantrekkingskracht. Laarhoven: "Opslag staat momenteel erg in de belangstelling, maar is wel een beetje saai. Hardware is één ding, maar je moet het met software aansturen. Als bedrijf staat Veritas nu wel in de belangstelling, maar we zijn eigenlijk al veel langer aanwezig. Veel mensen werken al lang met onze producten, omdat veel Unix-dozen met software van Veritas zijn uitgerust."
Hij geeft toe dat Veritas daar altijd weinig bekendheid aan heeft gegeven, en meer aan zijn imago had kunnen doen. Daar moet nu verandering in komen, en de komst van Gary Bloom is daartoe een eerste stap. In uitstraling is Oracle het tegenovergestelde van Veritas, en de ervaring die Bloom op dat gebied meebrengt is meer dan welkom. "We zijn altijd een sterk technologisch gedreven organisatie geweest. Als je bij Veritas in de Verenigde Staten komt geloof je niet hoe bescheiden die Amerikanen zijn. Ze hangen niet zo naar status." Laarhoven verwacht niet dat Bloom problemen heeft in die omgeving te aarden. "Gary Bloom komt uit de ondersteunings-organisatie van Oracle, daar heerst een heel andere mentaliteit dan aan de licentie-kant".
Bloom delft onderspit in machtsstrijd
Gary Bloom is lange tijd gezien als een van de mogelijke opvolgers van Larry Ellison. Maar Ellison stond de ambities van Bloom, die openlijk te kennen had gegeven zelf graag ceo te worden, in de weg. In Veritas heeft Bloom een onderneming gevonden waar hij die felbegeerde functie wel kan uitoefenen. Overigens is Veritas een belangrijke partner voor Oracle.
Bij zijn bezoek aan Nederland verklaarde Larry Ellison dat hij de functie van Ray Lane zodanig had uitgehold dat er voor Lane niets meer te doen was. Voldaan meldde Ellison dat hij vervolgens het hele hoofdkwartier van Ray Lane kon opdoeken. Het lijkt erop dat hij bij het wegwerken van Gary Bloom dezelfde tactiek heeft gebruikt. Ellison nam steeds meer beslissingen zonder Bloom erin te kennen. Uiteindelijk pikte Bloom dat niet langer en vertrok hij. Voorlopig is hiermee de laatste troonpretendent van Ellison van het toneel verdwenen.