Intel is van zins de specificaties van de bedrijfseigen systeembus voor zijn nieuwe Pentium 4-processor open te stellen voor andere hardwarefabrikanten. Dit moet ervoor zorgen dat er in de eerste helft van volgend jaar chipsets op de markt komen die de Intel-processor ondersteuning geven voor verschillende geheugensoorten.
Dat opent inderdaad mogelijkheden voor het gebruik van sdram en ddr sdram voor de Pentium 4. Dat is namelijk wat onze klanten en de markt als geheel willen", stelt Steve Chase, marketingdirecteur voor de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) van Intels architectuurgroep.
De Pentium 4 zou oorspronkelijk alleen werken met het relatief dure Rambus-geheugen van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf. Intel kon dat geheugengebruik dicteren doordat de nieuwe systeembus van de Pentium 4 is gebaseerd op bedrijfseigen technologie. Aanvankelijk leek Intel niet van plan de specificaties te licenseren aan chipsetfabrikanten, wat het oorspronkelijk wel deed met de Pentium III.
Meer grip
Analisten interpreteerden dit als een poging van Intel meer grip te krijgen op markten die direct gerelateerd zijn aan de PC-processormarkt, waar het bedrijf een dominante positie inneemt. Eerder deed het bedrijf al stappen op het gebied van onder meer geïntegreerde grafische chips. Dergelijke markt-zijstappen hebben Intel vorig jaar de aandacht van de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) opgeleverd, maar dat antitrust-onderzoek is geschikt voor het tot een rechtszaak kon komen.
Chase ontkent dat Intel de markt voor chipsets naar zich toe wou trekken. "Wij willen altijd andere toeleveranciers betrekken bij onze technologie en producten. Dat hebben we ook altijd al gedaan." Toch menen marktkenners en experts dat het ‘openen’ van de Pentium 4-systeembus vooral is ingegeven door het feit dat Rambus-geheugenchips slechts mondjesmaat verkrijgbaar zijn waardoor de reeds hoge prijs nog hoger uitvalt.
Ecosysteem
Intel-directeur Chase spreekt van een compleet ecosysteem waar de nieuwe processor zich in bevindt. "Nog geen twee maanden geleden voorspelden wij dat eind volgend jaar ongeveer 10 procent van onze processorproductie zou bestaan uit de Pentium 4. Die prognose hebben wij net verdubbeld." Om die processors ook daadwerkelijk in de markt te krijgen, moeten er ook veel meer chipsets en moederborden aanwezig zijn, zo redeneert hij.
Intel zou dat moeilijk zelf kunnen opknappen. Bovendien willen zowel Intels klanten – de PC-fabrikanten – als de eindgebruikers verschillende opties voor diverse soorten systemen. Chipsetproducenten zijn dan ook al enige tijd bezig zich te oriënteren op mogelijkheden voor de Pentium 4.
Op schoot
De Taiwanese chipfabrikant Via Technologies kreeg met de overnames van Cyrix en Centaur niet alleen processors en de bijbehorende technologie in handen, maar wist ook dichter bij Intel op schoot te kruipen. Aanvankelijk was de Pentium-producent hier niet van gediend, getuige de juridische strijd die ontstond over Via’s toegang tot technische informatie over Intels Pentium III-processors.
Dat geschil is inmiddels grotendeels bijgelegd, wat heeft geleid tot speculatie over een door Intel goedgekeurde Via-chipset voor de Pentium 4. Het Taiwanese bedrijf heeft al herhaaldelijk laten weten in te zijn voor een dergelijk product. Vorige maand zei Paul Otellini, algemeen directeur van Intels architectuurgroep, dat zijn bedrijf onderhandelt met diverse partijen over de Pentium 4-systeembus.
De topman liet echter geen namen vallen en omschreef Via als één van de bedrijven die licentierechten heeft voor de Pentium III-generatie. Ook marketingdirecteur Chase onthult de betrokken partijen nog niet, vanwege het feit dat er nog geen overeenkomsten zijn gesloten.
Bedrijfsgebruik
Intels Pentium 4 is volgens analisten vooralsnog niet aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. De nieuwe processor presteert namelijk vooral goed bij het draaien van multimedia-applicaties. De prestatiewinst voor zakelijke toepassingen is minder groot, zo blijkt uit diverse tests van analisten en computerbladen. Dit kleine voordeel moet opboksen tegen de relatief hoge kosten voor Pentium 4-systemen. Die computers hebben namelijk niet alleen een nieuwe processor, maar ook een nieuw moederbord, duur Rambus-geheugen en een grotere systeemkast om de koelingsapparatuur voor de snelle chip te herbergen. Intel stelt echter dat multimedia en een ‘rijkere web-ervaring’ ook in het bedrijfsleven aan populariteit winnen.