De komende jaren worden de ICT-budgetten in de zorgsector drastisch verhoogd. Het geld wordt gebruikt om zowel de primaire als de ondersteunende processen te automatiseren. Ook wordt meer geld uitgegeven aan de communicatie-infrastructuur.
Dat zijn enkele conclusies uit een onderzoek dat in opdracht van de tijdschriften ICTzorg en Zorgvisie is uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd op de jaarlijkse Automatiseringsdag die de twee Elsevier-uitgaven eind vorige maand organiseerden.
80 Procent van de ondervraagden geeft aan ICT belangrijk te vinden ter ondersteuning van het primaire proces. Bijna 72 procent van de ondervraagden verwacht dat het ICT-budget de komende jaren zal gaan stijgen. Het geld wordt besteed aan geautomatiseerde ondersteuning van het zorgproces (44 procent), aan communicatie (32 procent) en aan het automatiseren van facilitaire processen.
Knelpunten
Er is echter een aantal knelpunten dat een oplossing behoeft. Een belangrijk knelpunt is het gebrek aan een gemeenschappelijke visie op de strategische waarde van ICT. Meer dan de helft van de ondervraagden (59,2 procent) geeft aan dat die visie ontbreekt binnen zijn organisatie.
Een belangrijke oorzaak is de geringe betrokkenheid van het topmanagement bij ICT-onderwerpen. Maar liefst 70 procent van de ondervraagden meent dat er wat schort aan die betrokkenheid. Ook ontbreekt het het topmanagement aan voldoende kennis over ICT-ontwikkelingen. Bijna twee derde van de respondenten gaf dat aan.
Andere problemen waar de zorgsector tegen aan loopt om alle mogelijkheden van ICT goed te benutten zijn budgetbeperkingen (57,7 procent), beperkte kennis over ICT bij het lijnmanagement (50 procent), de organisatiecultuur (42,3 procent) en de huidige kennis, kunde en omvang van de ICT-afdeling (41 procent).
Op de vraag wie binnen de instelling verantwoordelijk is voor ICT antwoordde 64 procent van de respondenten dat het een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is van de automatiseringsafdeling en de gebruikersafdelingen. Het overgrote deel van de geënquêteerden (85 procent) geeft aan dat de verhouding tussen beide groepen goed tot uitstekend is.
De enquête is gehouden onder lezers van ICTzorg en Zorgvisie. Onder de respondenten bevonden zich evenveel ICT-managers als zorgmanagers afkomstig uit verpleeg- en verzorgingstehuizen, ziekenhuizen, GGZ, gehandicaptenzorg en Thuiszorg.