De Nasdaq sloot woensdagavond 3,2 procent lager op 2796 punten. De Dow moest 2,1 procent terug op 10665,13 punten.
Na de euforische stemming gisteren, waarbij de tech-beladen Nasdaq 10,47 procent steeg, was het Apple Computer dat het feestje kwam bederven. Apple-ceo Steve Jobs meldde dat in de afgelopen maanden oktober en november de verkoop van onder meer iMac’s dramatisch is ingezakt. Hij verwacht dat de omzet over het lopende boekjaar op ongeveer 1 miljard dollar zal uitkomen, terwijl 1,6 miljard dollar werd verwacht door analisten. Apple gaat rode cijfers schrijven en verwacht over zijn eerste kwartaal 225 tot 250 miljoen verlies. Er werd op 3 dollarcent winst per aandeel gerekend. Voor 2001 verwacht Jobs 6 tot 6,5 miljard omzet, terwijl 7,5 tot 8 miljard dollar wordt verwacht. Apple daalde 16 procent aan de Nasdaq.
In zijn val sleepte het andere pc-fondsen mee, want wereldwijd is de pc-verkoop aan het inzakken. Ook de afzwakking van de Amerikaanse economie speelt hierin een belangrijke rol. Gateway, dat vorige week met een winstwaarschuwing kwam, zakte 11 procent, Dell Computer liet eveneens 11 procent liggen. Compaq ging 17 procent in de min en Hewlett-Packard moest 9 procent inleveren. De laatste verwacht overigens wel de winstverwachting over 2001 te kunnen waarmaken, aldus ceo Fiorina. IBM liet 6 procent liggen. Een andere belangrijke indicatie voor de computerbranche is, dat de chips ruim 50 procent goedkoper zijn geworden in het afgelopen jaar.
Chipbakker Intel ging 11,5 procent onderuit, maar won weer 1,8 procent in de avondhandel. Micron Electronics zakte iets mee. In de telecom daalde Ericsson na de mededeling dat het zijn aandelenpakket in Juniper Networks had verkocht. De Zweedse telco zegt het geld nodig te hebben voor de ontwikkeling van 3G-apparatuur. Yahoo verloor 14,5 procent na een afwaardering. Dit jaar heeft de Internet-portal niet minder dan 83 procent van zijn waarde verloren.
Op macro-economisch gebied werden de definitieve productiviteitscijfers bekendgemaakt. In het derde kwartaal werden die verlaagd van 3,8 naar 3,3 procent, terwijl 3,5 procent werd verwacht. De arbeidskosten stegen 2,9 procent op jaarbasis. Dit is een belangrijke indicatie dat de Amerikaanse economie harder afkoelt dan werd aangenomen. Maar er is geen direct inflatiegevaar, zolang de arbeidskosten zachter stijgen dan de productiviteit.