AMSTERDAM – Het verval van Lernout & Hauspie bereikt een nieuw dieptepunt. Het Vlaamse spraaktechnologie bedrijf heeft surseance van betaling aangevraagd.
Het bedrijf kwam in betalingsproblemen door een omvangrijke schuld van 489,6 miljoen dollar. De stap van L&H geeft aan dat de kans steeds groter wordt dat het bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk in handen komt van andere spelers. De onderneming was al kwetsbaar voor een vijandelijke overname, nadat eerder deze maand de handel in aandelen L&H-aandelen was stopgezet vanwege het scherpe verval in de koers.
L&H probeert met alle macht een overname te voorkomen. Volgens het concern is het in intensieve onderhandelingen verwikkeld met partijen om de financiering op peil te krijgen. Eerder werd bekend dat de minderheidsaandeelhouders het bedrijf tot vrijdag de kans geven om de financiën op orde te krijgen. Inmiddels sleutelt L&H aan een nieuw strategisch plan om de winstgevendheid te herstellen.
Onderdeel daarvan wordt een vergaande reorganisatie, die onder andere moet leiden tot een hoger rendement op de bestaande klantenkring en technologische activa. Volgens L&H-topman John Duerden is het L&H tot op heden niet gelukt bevredigende afspraken te maken met zijn kredietverstrekkende banken. Hij hoopt via de reorganisatie het vertrouwen te kunnen herstellen.
Het verval van het eens zo veelbelovende L&H is razendsnel verlopen. In augustus zorgden berichten in de Wall Street Journal over het gesjoemel van L&H met opbrengstcijfers in onder meer Zuid-Korea, voor de eerste klap. Vervolgens duikelde het bedrijf nog verder naar beneden, nadat het moest toegeven dat sommige resultaten niet strookten met de werkelijkheid en tot 1998 naar beneden moesten worden bijgesteld. Een forse reorganisatie in de top volgde, waarna het bedrijf ook nog eens de Amerikaanse en Europese regelgevers op zijn dak kreeg.
Marten Dijkstra