Slechts door de verkoop van veel tafelzilver heeft Deutsche Telekom in de eerste negen maanden van dit jaar zwarte cijfers kunnen schrijven.
De mobiele telefonie leverde een verlies op van 1,3 miljard euro (2,9 miljard gulden), vooral vanwege de hoge kosten om nieuwe abonnees te werven. Dankzij de verkoop van belangen in het Franse Global One, het Italiaanse Wind en een paar kabelbedrijven kwam de winst nog uit op 8,4 miljard euro (18,5 miljard gulden. De omzet nam met 14,3 procent toe tot 29,2 miljard euro (64,3 miljard gulden).
De vaste aansluitingen van Deutsche Telekom leveren steeds minder op. De winst voor belastingen van deze tak halveerde. Het bedrijf maakte gisteren bij de presentatie van de cijfrs ook de opvolger bekend van Wolfgang Keuntje als topman van T-Online. Thomas Holtrop, lid van het bestuur van Deutsche Bank, gaat per 1 januari de scepter zwaaien over de grootste internetaanbieder van Europa.
De afgelopen maanden stapte de ene na de andere bestuurder op bij T-Online. In totaal traden vier van de vijf directieleden af. Volgens berichten in de media is er een machtsstrijd gaande tussen dochter en moeder. Telekom-topman Ron Sommer zou de hele directie van T-Online willen vervangen om meer grip op het filiaal te krijgen.
T-Online draait overigens met verlies, maar houdt zich vast aan haar gestegen omzet. Inclusief acquisitities in het buitenland namen de inkomsten in vergelijking met vorig jaar met 86,5 procent toe tot 542,6 miljoen euro (1,2 miljard gulden). Eerder dit jaar ging T-Online naar de beurs, kort na het debacle van World Online. Tegen de verwachting in werd het aandeel toen toch goed ontvangen. Die beursgang bracht Deutsche Telekom 2,9 miljard euro (6,4 miljard gulden) op.