Het ASP Industry Consortium gaat er vanuit dat de markt de diverse applicatiedienstverleners zal dwingen zich aan algemene richtlijnen en afspraken te houden. Het industrieverbond telt momenteel zeshonderdvijftig IT-bedrijven van divers pluimage, maar is niet van zins conformiteit af te dwingen middels regulering. Dit zegt voorzitter Traver Gruen-Kennedy van het consortium.
Het ASP Consortium is in mei vorig jaar opgericht door vijfentwintig bedrijven. Inmiddels telt de branchevereniging zeshonderdvijftig leden in vijfentwintig landen. "Dat zijn dus allemaal aparte bedrijven, niet de landenvestigingen van grote ondernemingen", aldus de voorzitter van het ASP Consortium.
Belang
Naast het voorzitterschap van die industriegroep bekleedt Gruen-Kennedy ook de post van vice-president strategie bij softwareleverancier Citrix Systems. Die onderneming zoekt in toenemende mate heil in het ASP-model. "Wij zien ook mogelijkheden voor bedrijven om intern applicatiediensten aan te bieden. Bijvoorbeeld tussen verschillende afdelingen." In wezen is het Citrix te doen om het uitbreiden van zijn markt. Net zoals dat het doel is van de andere consortium-leden.
Het zijn dan ook vele verschillende bedrijven die zich storten op het aanbieden van applicatiediensten. Daaronder bevinden zich de traditionele aanbieders van applicaties – zoals Sap en Microsoft – , Internet-dienstverleners die hun portfolio uitbreiden, alsook telecomaanbieders die hiermee hun kernactiviteit hopen te spekken.
En daarnaast zijn er nog de softwareleveranciers die zich reeds bezighouden client/server-programmatuur, zoals ex-SCO-divisie Tarantella en Citrix. Het ASP-model houdt namelijk een terugkeer in naar de gecentraliseerde IT-infrastructuur van client/server en daarvoor terminal/mainframe.
"Wat een ASP is, is afhankelijk van de definitie. En de onze is breed. Veel analisten definieren de marktmogelijkheden alleen aan de hand van het ‘enterprise’-niveau, maar wij kijken ook naar de overheidswereld en de consumentenmarkt", zet Gruen-Kennedy uiteen.
Open
"Het lidmaatschap van het ASP Consortium is dus open voor iedereen die interesse heeft. Er zijn geen voorwaarden als omvang, omzet of industriesegment aan verbonden. Ondertussen doen alle grote hardwareproducenten mee, evenals de softwareleveranciers. Het doel is de ASP-industrie op te zetten, bijvoorbeeld door afspraken te maken over algemene standaarden, en de markt bewust te maken van de mogelijkheden. Dat ‘onderwijzen’ van de markt beslaat zowel leveranciers als gebruikers. Wij willen alle industrieen ervan overtuigen dat software een dienst is."
"We hebben nu ook een juridisch raamwerk met internationale strekking; het omvat honderdzeventig landen. Dit moet credibiliteit opbouwen en ervoor zorgen dat een ASP-klant – wanneer er daadwerkelijk problemen zijn – niet oploopt tegen verschillen in nationale wetgeving."
"Het is namelijk zeker mogelijk dat een ASP is gevestigd in een ander land dan de klant terwijl de leverancier van de oorspronkelijke applicatie zich in weer een ander land bevindt. Dat moet geen onontwarbaar kluwen worden voor de gebruiker anders maakt het ASP-model weinig kans."
Volgens de voorzitter van het ASP Consortium was 1999 het ontstaansjaar van het ASP-model en 2000 was het jaar van het opbouwen van de infrastructuur. "Zo hebben we dit jaar veel marktonderzoek gedaan en op basis daarvan richtlijnen opgesteld voor ‘service level agreements’ (SLA’s) en beveiling voor applicaties en data." Die regels zijn vorige maand officieel onthuld op de Comdex-beurs in Las Vegas.
Spelregels
Het probleem is echter dat de naleving van de richtlijnen van het ASP Consortium vrijwillig gebeurt. De spelregels zijn niet door de vereniging af te dwingen, bevestigt Gruen-Kennedy. "Dat laten we liever aan de markt over. Als een ASP zich niet aan onze regels wil houden, bijvoorbeeld voor wat betreft interoperabiliteit of beveiliging, dan zullen klanten hem mijden. Uiteindelijk is iedereen erbij gebaat zich aan de richtlijnen te houden."
Gruen-Kennedy zegt tot op heden geen tekenen van tegenstand te hebben bespeurd. Integendeel: "Hewlett-Packard heeft nooit arbitrage-clausules gebruikt in zijn contracten. Het heeft er nooit brood in gezien. Maar HP is nu om; hun juristen hebben onze opzet bekeken en het direct opgenomen in hun contracten."
Dissidenten
Toch zullen niet alle grote IT-leveranciers genegen zijn hun agenda en handelswijze te laten dicteren door de ASP-vereniging. "Natuurlijk heb je altijd dissidenten, maar dat valt in de praktijk wel mee", stelt Gruen-Kennedy. "Een groot bedrijf kan zich inderdaad afkeren van onze regels, maar loopt als het misgaat wel het risico doelwit te worden van vele, dure rechtszaken. Denk aan het verzekeren van ASP-activiteiten, daar willen klanten zekerheid."
De voorzitter van het consortium verwacht veel van het komende jaar. In 2001 richt de aandacht van de groep en de ASP’s zich namelijk op de – potentiele – eindgebruikers, vertelt hij. Gruen-Kennedy erkent dat ondanks het rumoer van sommige applicatiedienstverleners de industrie als zodanig nog niet op poten staat. "ASP is op dit moment geen realiteit, nee."