Computerbedrijf Tulip klaagt concurrent Dell aan wegens inbreuk op een patent, dat het in Rosmalen gevestigde bedrijf aanvroeg op moederborden van het AT-type computer.
Volgens Jip van den Berg, directie voorzitter bij Tulip, heeft het bedrijf zijn pijlen gericht op Dell, omdat uit gedegen onderzoek blijkt dat in ieder geval deze computerfabrikant aan de haal is gegaan met een patent toegekend aan de nationale computerfabrikant. "Wij klagen op dit moment Dell aan, omdat wij zeker van deze zaak zijn. Het is een heel proces om een patent geregistreerd te krijgen. Omgekeerd kost het ook de nodige tijd en moeite om te constateren dat een bedrijf inbreuk pleegt op een patent. Bij Dell hebben wij dat nu geconstateerd." Van den Berg wilde niet zeggen of zijn bedrijf overweegt ook andere computerproducenten als Compaq, HP en IBM aan te klagen. Dell weigerde commentaar te leveren op de rechtszaak.
Tulip heeft de rechtszaak aangespannen bij een rechtbank in de Verenigde Staten vanwege inbreuk op het in 1995 door Tulip aangevraagde en in 1997 toegekende patent met nummer 5.594.621. Dit ‘621’-octrooi heeft betrekking op een AT-moederbord, waarbij de verbinding met de PCI-bus aan de rand van het moederbord geplaatst is, in plaats van in het midden zoals tot dan toe gebruikelijk. De door Tulip gepatenteerde opstelling maakt het mogelijk om PCI-kaarten, gebruikt voor het toevoegen van allerlei uitbreidingen aan de PC’s waaronder modems of videokaarten, bovenaan het moederbord aan te brengen. De aangebrachte kaarten hangen in deze opstelling naar beneden.
Volgens Tulip zorgt deze configuratie ervoor dat er beter te koelen is in de computerkast, de ruimte efficiënter ingezet wordt en dat er sprake is van minder elektrische interferentie, waardoor er zuiniger omgegaan wordt met energie. Ook zijn computers met deze configuratie sneller te assembleren. In totaal zou Dell volgens het bedrijf voor 17 miljard dollar aan apparatuur met de Tulip-vinding verkocht hebben.
Tulip vraagt de rechter om de inbreuk op het patent door Dell te stoppen en daarnaast eist het een redelijke vergoeding voor de door Dell gebruikte technologie. Volgens Van den Berg "is het in de computerindustrie heel gebruikelijk om licenties te betalen voor het gebruik van door andere bedrijven ontwikkelde technologie." Hierbovenop eist Tulip drie maal de schade die de jury constateert door het met opzet misbruiken van het patent.
Het bedrijf bevindt zich nog steeds in roerige wateren. Tulip ging bijna failliet in 1998. Voor dit jaar voorspelde de aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming een bescheiden positief resultaat. Op 10 november waarschuwde het bedrijf zijn aandeelhouders dat het over dit jaar een verlies van 9,5 miljoen euro verwachtte te draaien. Leveringsproblemen, een achterblijvende vraag naar Tulip-producten en de dure dollar wees de onderneming aan als oorzaken van deze slechte resultaten.