De vrees voor tegenvallende bedrijfswinsten hebben de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq naar een nieuw dieptepunt gestuurd.
De Nasdaq Composite Index sloot 145,5 punten lager op 2734,98 punten, een verlies van 5,1 procent. Beleggers vrezen dat de vertraging in de groei van de Amerikaanse economie in het lopende en komende kwartaal, zal leiden tot een verdere druk op de winsten van met name de technologiefondsen.Vandaar dat veel investeerders hun uitvlucht zochten in de meer stabiele industriële en financiële fondsen.
De technologiesector moest over de gehele linie forse verliezen incasseren. In de Internetsector maakten de beleggers zich vooral zorgen over de verder afnemende groei in advertentie-inkomsten. Dit zorgde ervoor dat Internetconcern Yahoo!, dat voor een belangrijk deel afhankelijk is van de verdiensten uit advertenties, gedurende de dag de laagste koers sinds twee jaar noteerde. Het Internetfonds sloot uiteindelijk ruim 3 dollar lager op 36,9 dollar. Ook Amazon.com moest een fors verlies incasseren, nadat een analist van Banc of America Securities ervoor had gewaarschuwd dat de online boekverkoper zijn voorspelde omzetgroei voor volgend jaar waarschijnlijk niet kan waarmaken. Amazon sloot uiteindelijk op iets meer dan 25 dollar, een verlies van rond de 3 dollar.
In de computersector was de stemming al niet veel beter. Na een terughoudende analyse van Salomon Smith Barney over de winstontwikkeling in de sector, daalden de koersen van toonaangevende pc-leveranciers, zoals Compaq, Apple en Dell. PC-producent Dell sloot uiteindelijk 2 dollar lager op 22,4 dollar. Ook aan het koersverval van chipleverancier Broadcom was nog geen einde gekomen. Na eerder al 5 procent te hebben ingeleverd, sloot Broadcom bijna 12 dollar lager op 85 dollar.
Een van de grootste verliezers was het aan de Dow genoteerde Microsoft, dat na de lichte opleving van maandag fors moest inleveren. Het softwareconcern kon aan het begin de beursweek nog profiteren van de – voorbarig – geclaimde verkiezingsoverwinning van de Republikein George W. Bush, die Microsoft gunstig gezind zou zijn in de ‘anti trust’-strijd met de Amerikaanse overheid. Maar nu de Amerikaanse verkiezingen nog voor enige tijd op het onbesliste spoor zit, blijven beleggers op hun hoede met het aandeel.