HAARLEM – Volgens marktonderzoeksbureau IDC heeft Sony vrijdag met de Europese lancering van de Playstation 2 een ware invasie ingezet van 128-bit spelcomputers.
IDC concludeert uit zijn onderzoek dat in 2004 meer dan een kwart van de West-Europese huishoudens een 128-bit spelcomputer in huis zal hebben staan. Niet per definitie een Playstation 2 (PS2) overigens.
Doordat Microsoft (Xbox) en Nintendo (Gamecube) volgend jaar ook met een 128-bit machine op de markt komen zal de onderlinge concurrentie dermate hoog zijn dat de prijzen snel gaan dalen. Ook belangrijk voor het succes van de nieuwste spelcomputers zijn de ondersteuning van (breedband)internet en de mogelijkheid om dvd-flms te bekijken (de Gamecube maakt overigens geen gebruik van dvd’s).
Volgens IDC-analist Jason Armitage heeft de PS2 een goede kans om als winnaar uit deze strijd te komen. "Omdat de Xbox en de Gamecube volgend jaar pas op de markt komen, kan Sony een groot aantal gebruikers voor zich winnen", zegt hij. "Bovendien hebben ze al een sterk aanbod van titels op de markt als de andere consoles hun opwachting maken." Wat ook in het voordeel spreekt voor de Japanse elektronicagigant is dat de Playstation 2 compatibel is met zijn voorganger, waarvan er wereldwijd meer dan 70 miljoen zijn verkocht.
Overigens is Sony niet de eerste met een 128-bit machine. Die eer gaat naar Sega, wiens Dreamcast al een jaar eerder op de markt kwam. Ondanks superieure games als Metropolis Street Racer en Shenmue blijft de verkoop van deze spelcomputer in Japan en de VS behoorlijk achter bij die van de PS2.
In Europa is de machine, net als eerder dit jaar in de Verenigde Staten, voorlopig door productieschaarste in een beperkte oplage (ongeveer 500.000 stuks verdeeld over 17 landen) beschikbaar. Hiervan is een groot aantal overigens al bij voorintekening verkocht.
Goedkoop is het speeltje niet: in Nederland gaat de PS2 voor 1149 gulden over de toonbank, meer dan in andere landen. Volgens Sony is dat te wijten aan de hoge marges die de tussenhandel in ons land zou hanteren.
Rene van Vemde