De opwaartse cyclus voor halfgeleiders en glasvezels blijft nog tot tenminste 2003 voortduren, aldus zakenbank Goldman Sachs.
evenement van venture capitalist Nesbic Cte-fund sprak directeur Technology Investment Banking Europe Peter Harvey van zakenbank Goldman Sachs. Hij verwacht veel van de chipindustrieën en de optische netwerkindustrieën ofwel glasvezeltechnologie, die de technologiesector zal blijven leiden tot tenminste 2003. Ondanks de huidige dip in technologiefondsen.
"De huidige waarderingen in de chip- en glasvezelindustrie zijn 30 tot 40 procent gezakt sinds afgelopen maart, maar blijven desondanks goed presteren in de tech-indexen", aldus Harvey. "De recente beurscorrecties waren veroorzaakt door zorgen over toeleveranciers in de mobiele telefonie- en PC sectoren." Vooral de mobiele telefonie heeft een niet te stillen honger naar chips. En dat is goed voor chipbakkers, zoals Philips’ halfgeleiderdivisie.
In Europa staat de mobiele telecom boven aan de Top 20 van grootste technologieondernemingen qua marktkapitalisatie. De Finse mobi-producent Nokia staat met een marktkapitalisatie van 203,3 miljard dollar op nummer 1 en heeft dit jaar zijn winst 12 procent zien stijgen. Zweedse mobiele telefoonconcurrent Ericsson staat op nummer 2, maar is met 110,3 miljard dollar slechts de helft waard met een magere winststijging van 1 procent. Op nummer 3 staat het Duitse Siemens met een beurswaarde van 78,6 miljard dollar en 22 procent winstgroei dit jaar. Nummer 3 en 4 zijn voor respectievelijk het Franse en Duitse Alcatel en SAP met waarderingen van 78,6 en 56,9 miljard dollar en winststijgingen van 61 en 18 procent winststijgingen.
Philips Semiconductors staat met een beurswaarde van 54,3 miljard dollar op nummer 6 en heeft zijn winst over dit jaar maar liefst 39 procent zien groeien. ‘Chipflip’ wordt op de voet gevolgd door de Franse branchegenoot STMicroelectronics met een prijskaartje van 45,5 miljard dollar, maar die zag zijn winst met 22 procent slinken over 2000.
Siemens spin-off Infineon Technologies is met 27,2 miljard dollar de helft waard van de ‘Phili-chips’, maar zag zijn winst wel met maar liefst 51 procent stijgen tot nu toe. Asm Lithography staat op nummer 15 schat Goldman Sachs op 11,7 miljard dollar, maar zag dit jaar zijn winst 12 procent dalen.
Andere Nederlandse coryfeeën op de Europese Top 20 zijn Cap Gemini op nummer 11 met 19,5 miljard dollar beurswaarde en een winstdaling van 26 procent. CMG prijkt op nummer 16 met een marktkapitalisatie van 10,7 miljard dollar en een winststijging van 2 procent dit jaar. Onder aan de lijst op nummer 20 staat nog Getronics, dat op 3,7 miljard dollar wordt getaxeerd door Goldmsan Sachs en zijn winst dit jaar met 51 procent heeft zien slinken. En hierin is de laatste winstwaarschuwing van deze week nog niet meegenomen. "Vermoedelijk zal de beurswaarde zijn gezakt tot 2,8 miljard dollar volgens de zakenbank en zeker uit de Top 20 gevallen", concludeert Goldman Sachs’ Harvey.