KPN heeft 4 miljard euro opgehaald met zijn aandelenemissie. Paul Smits spreekt over een succesvolle uitgifte, maar hij betaalt daarvoor wel een hoge prijs. De aandeelhouders van KPN zien hun aandeel verwateren, terwijl direct na de emissie de koers onder de emissieprijs zakte. De banken van het emissiesyndicaat zijn niet in staat de koers overeind te houden.
Op korte termijn is KPN geholpen. De aandelenemissie heeft het Nederlandse telecombedrijf 4 miljard euro opgeleverd, de gelijktijdige uitgifte van converteerbare obligaties nog eens 1,5 miljard euro. Dit kapitaal geeft KPN enige armslag in zijn pogingen de hoge schuldenlast af te lossen, die vooral is ontstaan door de investeringen in E-Plus en Umts. Met deze actie probeert KPN de beoordeling van zijn kredietwaardigheid door Standard & Poor’s op peil te houden, omdat lenen bij financiële instellingen anders te duur wordt.
Maar om aan het maximale bedrag van 4 miljard euro te komen heeft KPN vanwege de lage koers meer aandelen moeten uitgeven dan aanvankelijk gepland. Bestaande aandeelhouders zien hierdoor hun aandeel verwateren. Bovendien daalde de koers van het aandeel op de dag na de emissie direct onder de uitgiftekoers van 17 euro. De banken van het emissiesyndicaat probeerden met steunaankopen de koers overeind te houden, maar konden dat niet volhouden. Op de eerste dag na de emissie sloot KPN op 16 euro.
BellSouth
Naast de emissie speelt op de achtergrond een machtsstrijd tussen twee grote aandeelhouders. De Nederlandse staat wil van zijn belang van 43 procent in KPN af, maar heeft daar met het oog op de penibele situatie van de telecomleverancier en de huidige aandelenemissie vanaf gezien. Wanneer de overheid tegelijk met de emissie zijn aandelen verkoopt zou de koers nog verder kunnen dalen. In ieder geval hangt de aandeelhouders wel een verdere verwatering van het aandeel boven het hoofd.
Diezelfde overheid is nu al enkele maanden in onderhandeling met BellSouth, partner van KPN. Deze Amerikaanse heeft nu een belang van 22 procent in E-Plus, maar kan dit volgens de koopovereenkomst ruilen voor een aandeel van 23 procent in KPN. Minister Gerrit Zalm van Financiën weigert hier echter mee in te stemmen, omdat hij garanties wil dat BellSouth niet direct zijn aandeel in KPN verkoopt.
BellSouth komt ook niet ongeschonden uit de telecom-malaise. De Amerikaanse aanbieder heeft deze week zijn winstverwachting voor volgend jaar naar beneden bijgesteld, wat het bedrijf op een koersdaling kwam te staan van 49,25 dollar naar 45 dollar.