Internetaanbieder Compuserve betreurt het dat de Opta alleen Isdn-klanten van Worldcom laat profiteren van flatfee. Hierdoor ontstaat een tweedeling.
Compuserve doelt op de uitspraak die de Opta (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) heeft gedaan in een geschil dat telecomaanbieder Worldcom had aangespannen tegen KPN over flatfee internettoegang. De Opta stelde Worldcom in het gelijk, maar stelde tegelijkertijd vast dat vanwege de schaarse capaciteit op het vaste netwerk van KPN tikkenloos internet nog niet onbeperkt mogelijk is.
KPN hoeft daarom de zogeheten Friaco-dienst (‘Flat Rate Internet Access Call Origination’, ofwel toegang tot Internet tegen een vast bedrag) voorlopig alleen aan Worldcom te leveren voor consumenten met een Isdn-aansluiting. De Opta heeft in een brief aan de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat wél haar bezorgdheid uitgesproken over de schaarse capaciteit op het KPN-net.
KPN moet binnen twee weken een tarief voorstellen waarvoor Worldcom capaciteit bij KPN kan inkopen. De Opta heeft verder bepaald dat KPN vooralsnog tot 1 juli 2001 haar Friaco-diensten slechts aan Worldcom hoeft te leveren, voor consumenten met een Isdn-aansluiting. Dit omdat de Opta gerede twijfels heeft of het vaste netwerk van KPN in staat is de mogelijk sterke toename in het dataverkeer te verwerken, die op kan treden door invoering van internet tegen een vaste prijs.
Uiterlijk 1 maart 2001 moet KPN aan de Opta rapporteren over wat volgens KPN de gevolgen kunnen zijn van het per 1 juli 2001 opheffen van de beperking dat alleen consumenten met een Isdn-aansluiting Friaco-diensten kunnen afnemen.
Compuserve is teleurgesteld over het Opta-besluit. De beslissing van de Opta veroorzaakt volgens de internet-aanbieder een digitale tweedeling die erg ongelukkig is voor zowel de Nederlandse consument als de Nederlandse Internetsector. "Het is wellicht niet de intentie geweest een digitale tweedeling te veroorzaken," stelt Compuserve, "maar door deze uitspraak van de Opta wordt slechts een klein aantal consumenten in staat gesteld te profiteren van flatfee internet."
"Door het voorschrijven van grootschalige prijsafspraken voor flatfee via Isdn, maakt de toezichthouder dit mogelijk voor de slechts 16 tot 20 procent van de consumenten die een Isdn-aansluiting hebben. Dit is een kleine stap voorwaarts. Het aanbieden van flatfee internet wordt nu slechts mogelijk voor Worldcom en niet voor andere telecombedrijven", aldus Compuserve in een reactie.
Net als de Opta onderschrijft ook Compuserve de noodzaak dat KPN er alles aan moet doen het Nederlandse telecomnetwerk uit te breiden: "Dan wordt flatfee mogelijk voor alle consumenten, ook voor hen met een analoge telefoonaansluiting. Dit is vooral nodig omdat internettoegang via Isdn aanzienlijk duurder is dan een analoge aansluiting."