De Deense erp-leveranciers Navision en Damgaard gaan fuseren. Samen vormen zij het bedrijf NavisionDamgaard, dat een grote speler wordt in het internationale middensegment. De fusie is vooral een bundeling van krachten, want de huidige productlijnen blijven bestaan. Volgens Cees Poortman, die in Nederland de combinatie gaat leiden, blijken de voorheen concurrerende producten van de twee leveranciers verrassend complementair.
Cees Poortman, de Nederlandse directeur van NavisionDamgaard vindt het samengaan van de twee voormalige aartsrivalen een logische stap. Beide bedrijven opereren met vergelijkbare producten op hetzelfde belangrijke segment, en ze kunnen zich beter richten op gezamenlijke ontwikkeling en marketing dan concurrentiestrijd.
Poortman: "Er ging veel energie zitten in het bevechten van elkaar, nu kunnen we die krachten op een andere manier gebruiken." Ondanks de jarenlange concurrentiestrijd passen de culturen van Navision en Damgaard volgens Poortman goed bij elkaar.
Hij claimt nu dat hetzelfde geldt voor de producten. "Voorheen hebben we elkaar wel in de wielen gereden, maar de producten zijn eigenlijk complementair. De productlijnen van Navision en Damgaard blijven naast elkaar bestaan. Axapta wordt hoger in de markt verkocht, Navision Solutions zit daar iets onder."
Poortman vindt het geen probleem dat vóór de fusie altijd tegen potentiële klanten is gezegd dat de producten wel concurreren: "Ik kan me wel voorstellen dat het vragen oplevert. De producten liggen ook dicht bij elkaar. Maar we opereerden allebei in hetzelfde grote middensegment, dan geef je geen marktaandeel weg aan een concurrent. We moeten nu gaan uitdragen dat we één bedrijf zijn met twee productlijnen."
Niet duidelijk
De koers van NavisionDamgaard is nog niet duidelijk, omdat de strategie van beide componenten tegengesteld was. Navision hield bewust het aantal standaarden beperkt, Damgaard stond juist open voor meer partijen. Navision was uitsluitend op Microsoft georiënteerd, bijvoorbeeld met BizTalk, terwijl Damgaard ook werkte met Novell en Linux. Navision had uitsluitend gekozen voor de SQL Server database, terwijl het nieuwe bedrijf nu ook de Oracle database ondersteunt.
Volgens Poortman zal het bedrijf de komende tijd gaan werken aan een eenduidige productstrategie. Nu vindt hij het nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Het verkoopmodel van NavisionDamgaard blijft eveneens ongewijzigd. De omzet komt volledig voor rekening van licentieverkoop door wederverkopers. Consultancy en dienstverlening vallen buiten de eigen activiteiten. Damgaard heeft juist zijn consultancy-tak verkocht, en dat wordt niet ongedaan gemaakt.
Verhuizen
De fusie komt tot stand door de organisaties in elkaar te schuiven, waarbij de aandelen van beide beursgenoteerde bedrijven worden uitgewisseld. In Denemarken zijn de twee hoofdkantoren dertien kilometer van elkaar gevestigd. Het hoofdkwartier van Damgaard zal nu worden gesloten, terwijl alle medewerkers verhuizen naar het huidige Navision-hoofdkantoor. Jesper Balsen van Navision en Preben Damgaard zullen de ceo-functie van NavisionDamgaard delen. Ook in Nederland verhuizen de Damgaard-medewerkers naar het kantoor van Navision, in Barneveld.
Navision en Damgaard vormen als samengevoegd bedrijf de grootste erp-leverancier voor het lucratieve middensegment (bedrijven met een omzet tussen 10 en 250 miljoen dollar). Ieder voor zich hadden zij al een aanzienlijk marktaandeel, maar samen zijn zij nog beter in staat om spelers die vanuit het mkb komen, en spelers die juist grote bedrijven bedienen, in de middenmarkt dwars te zitten. Exact en Unit 4 komen vanuit het lagere segment, terwijl grote erp-leveranciers als SAP en Oracle juist met zwaardere pakketten uit het enterprise-segment proberen af te dalen in die markt.