De Franse rechter heeft gesproken: Internetportal Yahoo! moet het Fransen onmogelijk maken te surfen naar anderstalige veilingsites voor nazi-memorabilia.
Gebeurt dat niet dan kan het bedrijf een boete tegemoet zien van 110.000 francs (34.000 gulden) per dag. Volgens de rechter moet Yahoo! de Franse wetgeving respecteren die verbiedt objecten te verkopen die rassenhaat kunnen opwekken.
Met de uitspraak herhaalde de rechter zijn oordeel van mei, toen hij na een aanklacht van anti-racismegroepen en joodse groeperingen ook al Yahoo! opdroeg ervoor te zorgen dat in elk geval Fransen bij Yahoo! geen nazi-attributen kunnen kopen.
Het bedrijf voelt er vooralsnog niet veel voor om te voldoen aan de eisen, zo lieten advocaten gisteren al meteen weten, en ze overwegen dan ook een hoger beroep. Ten eerste vanwege de praktische problemen, maar daarnaast is er ook een meer principiele kant aan de zaak. In hoeverre kunnen individuele landen bepalen wat bedrijven wel en niet mogen doen op het web?
Eerst die praktische kant. Dat op de eigen Franse versie van de portal geen nazispullen worden aangeboden, spreekt voor zich. Dat mag namelijk helemaal niet volgens de Franse wet. Maar om het Fransen onmogelijk te maken op bijvoorbeeld de Amerikaanse website, waar onder het motto van vrijheid van meningsuiting juist erg veel is toegestaan, dit soort spul te kopen, dat was en is volgens Yahoo! onmogelijk. Er is weliswaar een technologie ontwikkeld (door de Amerikaanse start-up Quova) waarbij kan met 90 procent zekerheid kan worden vastgesteld dat een bod op een bepaald item uit Frankrijk afkomstig is, maar het is volgens technici van Yahoo goed mogelijk zo’n blokkade te omzeilen door een omweg te nemen via een server in een ander land. De echte liefhebber komt toch wel aan zijn spullen.
Daarnaast is er het principiële verweer dat een bepaald land niet mag kunnen bepalen waar de grenzen van het Internet liggen in andere landen. "Instemmen met dit vonnis betekent dat we accepteren dat Yahoo! of welke andere website dan ook op geen enkel punt de wetten overtreedt van welk land dan ook. Dat is natuurlijk volkomen onwerkbaar", aldus Yahoo-raadsman Wrenn.