De Duitse telecomwaakhond Reg TP dwingt Deutsche Telekom om voortaan concurrerende internet-aanbieders geen telefoontikken meer in rekening te brengen.
Het bedrijf gaat in beroep tegen deze uitspraak, dier per 1 februari 2001 in werking zou moeten treden. Tot voorheen heeft Deutsche Telekom (DT) zich hevig verzet tegen de druk van andere aanbieders om hen internet-toegang zonder telefoontikken te bieden. Het bedrijf beweerde dat het telecom-netwerk hierdoor overbelast zou raken en een tekort aan capaciteit zou veroorzaken. Een woordvoerder van DT zei hierover: "Toegang tot internet voor een vast bedrag zal leiden tot een drastische toename van het netwerkgebruik en behoeft hoge investeringen die tot miljarden guldens kunnen oplopen."
Het bedrijf heeft geen trek in dergelijke investeringen in het oude netwerk. Liever steekt het zijn geld in het uitrollen van het Adsl-netwerk, waarmee het bedrijf breedband-internet aan wil bieden. Volgens de woordvoerder van het bedrijf is dat uiteindelijk de toekomst van internet. "Consumenten hebben behoefte aan diensten met een hogere snelheid waarmee ze rijkere inhoud als video kunnen ophalen." Naar eigen zeggen heeft DT voor het eind van dit jaar 60 procent van zijn netwerk aangepast op de Adsl-technologie.
Reg TP beweert dat het netwerk van DT capabel genoeg is om de verkeer te laten groeien. Behalve een paar probleempunten is er volgens de regulerende instantie geen sprake van dat het netwerk hieronder zou kunnen bezwijken.
Desalniettemin beweert de Deutsche Telekom-woordvoerder: "We kennen de capaciteit van ons netwerk en die kan niet zoveel verkeer aan. We zijn niet blij met het besluit van Reg TP en we zullen de legale implicaties zorgvuldig nagaan."
Concurrenten van de telecom-gigant, die tot nog toe massale verliezen hebben geleden als gevolg van het kostbare inkopen van telefoonminuten op het DT-netwerk, staan te juichen. Terwijl zij hun klanten internet-toegang tegen een vast maandelijks bedrag aanbieden, zijn zij verplicht DT per minuut te betalen. Bij veel klanten die veelvuldig gebruik van internet maken kan dit aardig in de papieren lopen. Zelfs isp T-online, onderdeel van DT, heeft verlies geleden met het eigen product, dat internet-toegang tegen een vast bedrag biedt.
Vorige week bepaalde de Britse telefoniewaakhond Oftel dat British Telecommunications (BT) zijn pakket moest uitbreiden waardoor rivaliserende operator-netwerken direct toegang krijgen tot de consument. Naar verwachting zal door de besluiten van zowel Reg TP als Oftel het internetgebruik in Engeland en Duitsland toenemen.