Regeringspartij Pvda wil Kennisnet toegankelijk maken voor bedrijven. De partij pleitte daarom afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer voor extra financiële steun van kabinet en bedrijven voor dit kabelnetwerk. Het moet een vergelijkbare capaciteit krijgen als het Gigaport-netwerk.
De komende twee jaar worden alle scholen in Nederland op Kennisnet aangesloten. De Pvda wil nu door het opvoeren van de mogelijkheden van dit netwerk bedrijven in de omgeving van scholen toegang bieden tot breedband-internet. De Tweede Kamer begon afgelopen dinsdag met het bespreken van de begroting van het ministerie voor Onderwijs. Marleen Barth, woordvoerder voor de Pvda op het gebied van onderwijs, pleitte voor het via een publiek/private samenwerking uitbreiden van het netwerk, zodat het net zo groot wordt als Gigaport.
Barth stelt dat Gigaport een enorme aantrekkingskracht uitoefent op bedrijven, die allen willen neerstrijken rondom dit netwerk in Amsterdam. Het lijkt de Pvda-fractie goed voor de concurrentiepositie van Nederland als deze bandbreedte naar alle hoeken van het land gebracht wordt. "Waarom zou je dat netwerk beperken tot de omgeving van de hoofdstad? Door uitbreiding van Kennisnet kan dit grote netwerk alle dorpen in Nederland bereiken. Zo sla je twee vliegen in één klap."
Gigabit
Het Gigaport-netwerk, gefinancierd door de onder meer de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, is bedoeld voor proeven met netwerktoepassingen die intensief (een gigabit per seconde) gebruik maken van Internet. Gigaport moet tegelijkertijd de ontwikkeling van deze toepassingen stimuleren.
Erik Zegwaart, directeur van Nltree, het consortium van kabelaars dat Kennisnet aanlegt, vindt het plan van de Pvda interessant. Gigaport is een experimenteel netwerk, tekent hij aan. "Bij het doen van experimenten mag de verbinding een enkele keer wegvallen. Bij Kennisnet is uitval uitdrukkelijk niet de bedoeling."
Schakelkasten
Technisch is het volgens Zegwaart geen probleem om bedrijven toegang te geven tot Kennisnet. Als het ministerie voor Onderwijs dat wil, kan het netwerk ervoor geschikt worden gemaakt. Het aanbieden van breedband-internet is volgens hem echter nergens in Nederland meer een probleem.
Het inschatten van het gebruik van alle netwerken, levert volgens hem de meeste hoofdbrekens op. De kosten zitten niet in het benutten van alle kabels in de grond, maar in het gebruiken van intelligente schakelkasten op de knooppunten van het dataverkeer. Die moeten het verkeer op de meest efficiënte manier regelen. Deze schakelkasten worden tot nog toe spaarzaam ingebouwd. "Je zet die dure switches pas in als het nodig is."
Eén van de kabelbedrijven betrokken bij Kennisnet, UPC, is kritisch over het Pvda-voorstel. Bij het bedrijf is weliswaar nog niet nagedacht over de mogelijkheid via Kennisnet de bedrijven in de omgeving van scholen toegang te geven. Bedrijven kunnen echter via de kabel allang toegang krijgen tot breedband-internet, oppert Wiet de Klerk, woordvoerder van UPC. Het is volgens hem niet zo dat met Kennisnet plaatsen bereikt worden waar anders nooit een kabelverbinding zou komen. "De voordelen van het idee zijn ons daarom niet meteen duidelijk." Wat capaciteit betreft is het plan van de Pvda uitvoerbaar. Het is volgens De Klerk geen probleem om naast de Kennisnet-kabels extra glasvezelkabels te leggen.
Bijscholing IT-kennis leraren
Minister Hermans van Onderwijs moet leraren nascholing geven zodat deze ICT beter bij het onderwijs weten toe te passen. Het hebben van ICT-vaardigheden zou een wettelijke eis moeten worden voor het leraarschap. Dit vindt de Pvda-fractie in de Tweede Kamer.
Het ontbreken van deze vaardigheden wordt een steeds nijpender probleem, zo stelde de regeringspartij afgelopen dinsdag. De toepassing van ICT in het onderwijs dreigt volgens de partij te mislukken, omdat het ontbreekt aan nieuwe methodes voor onderwijs. Gebruikt men ICT, dan is het voor standaard oefeningen, stelde woordvoerster Marleen Barth.