Tweede Kamerlid Marleen Barth wil van minister Hermans van Onderwijs weten waarom hij het prijzenbedrag verhoogd heeft van de ontwerpwedstrijd van educatieve webpagina’s, Thinkquest.
Een half miljoen gulden, de helft van het prijzengeld, is niet uitgereikt, maar blijft in bezit van Thinkquest, die het voor de prijsuitreiking volgend jaar wil gebruiken. Hier wil Barth van de minister opheldering over. "Dat moet niet op de bank blijven staan. Daar kan beter een ander ICT-onderwijsproject mee worden bekostigd."
Barth is beduusd van de vele reacties die ze kreeg nadat ze schriftelijk vragen indiende in de Tweede Kamer over de Thinkquest wedstrijd. Brievenschrijvers verwijten Barth dat ze zich voor het karretje laat spannen van partijen gekant tegen Thinkquest. "Of ze schrijven dat ik me laat leiden door teleurgestelde leraren." Barth ontkent met deze groepen contact te hebben gehad.
De reactie van Thinkquest-directeur Pien Voortman op de kamervragen van 2 november is voor Barth verassend. In de Computable van 27 oktober stelt Voortman dat de hoge geldprijzen de organisatie "door de strot geduwd" zijn. Tegenover een verslaggever van het ANP nam Voortman vorige week afstand van deze uitspraak. Ze is juist heel blij dat minister Hermans van Onderwijs het prijzengeld verveelvoudigde. Weliswaar was ze met iets minder ook blij geweest, meldt het persbureau.
De Thinkquestprijzen varieerden van computers tot een geldprijs van tienduizend gulden voor de ontwerpers van een site over het begrip tijd. De hoofdprijs van 100.000 gulden, voor inzendingen door leerkrachten, werd niet uitgereikt. De jury vond de ontwerpen niet goed genoeg.
Het antwoord van de minister op de vragen van Barth wordt nog deze maand verwacht.