Na dagen van verliezen konden de technologie- en telecommunicatiefondsen op de Amsterdamse effectenbeurs weer eens omvangrijke koerswinsten noteren.
Koplopers in de opwaartse trend waren Philips en chipmachinefabrikant Asml. Beide wisten te profiteren van de verbeterde vooruitzichten voor de chipfondsen. Eerder al steeg de chipindex op de Amerikaanse beurzen en bovendien kwam er positief nieuws vanuit Japan over de toenemende vraag naar chips voor computers en mobiele telefoons. De technologiefondsen kregen daarnaast een steuntje in de rug van het herstel op de Nasdaq. Aan het beursslot koerste Philips 9,6 procent hoger op 43,13 euro en ASML noteerde een plus van 7,8 procent op 27,49 euro.
Ook de telecomsector wist zich te herstellen, onder andere dankzij positieve resultaten van het Britse mobiele telefoonconcern Vodafone. Libertel, dochter van Vodafone, kon daardoor na het verlies van maandag dit keer een winst noteren van ruim 5 procent en ook Versatel wist te profiteren. Het aandeel steeg 6,5 procent. Dissonant in de euforie bleek KPN Telecom, dat na een aanvankelijke koerswinst toch teleurstellend sloot op 19,11 euro, slechts een fractie meer dan het negatieve slot van maandag toen het aandeel 2,7 procent verloor op 19,02 euro.
Ook kabelaar UPC blijft kampen met zwaar weer. Vandaag maakte UPC bekend over het derde kwartaal een netto-verlies te hebben geleden van 640 miljoen euro. Over de dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 170 miljoen euro. Vergeleken met het tweede kwartaal steeg de omet met 8 procent naar 258 miljoen euro. Het verlies per aandeel kwam uit op 1,46 euro en dat is aanzienlijk meer dan de 1,07 euro die analisten hadden verwacht. Vanochtend koerste het aandeel UPC 0,5 procent lager op 17,17 euro.