De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is voor het eerst dit jaar onder de 3000-punten grens gedoken. De ‘slechte’ cijfers van HP zijn hier mede debet aan.
De Nasdaq is al enkele weken in de ban van de onbesliste nek-aan-nek race van Bush en Gore naar het Witte Huis. Bovendien is de zorg over de winstgevendheid van de bedrijven en de afzwakkende Amerikaanse economie niet afgenomen. Vorige week verloor de technologiebeurs al 10 procent en deze week werd de neerwaartse trend alleen maar voortgezet. Maandag verloor de Nasdaq in de loop van de dag zelfs 170 punten, maar dankzij een namiddag-rally wisten de technologiefondsen de schade aan het beursslot toch enigszins beperkt te houden. De Nasdaq Composite Index sloot ruim 62 punten, ofwel 2,1 procent, lager op 2966,72 punten, een diepterecord sinds 29 oktober vorig jaar.
Computerproducent Hewlett-Packard nam dit keer het voortouw in de negatieve trend. Het concern verloor 5 dollar, ofwel 13 procent van zijn waarde, op 34,13 dollar, nadat het tegenvallende resultaten over het fiscale vierde kwartaal had bekendgemaakt. De winst per aandeel kam 10 dollarcent lager uit dan financieel analisten hadden verwacht. Bovendien maakte HP bekend dat het de geplande overname van de consultancypoot van accountantsconcern Pricewaterhousecoopers heeft afgeblazen. Ook concurrenten Compaq en Gateway scoorden lager, maar IBM en Apple noteerden hogere cijfers. Datzelfde gold voor Dell. Het aandeel van de computerleverancier scoorde maandag 4,9 procent hoger, nadat Dell vorige week nog 19 procent moest inleveren vanwege een winstwaarschuwing.
Ondanks de malaise, blijven analisten optimistisch over de vooruitzichten voor de Nasdaq. Volgens velen houden beleggers en investeerders grote hoeveelheden kapitaal achter de hand, die ze op het moment dat de uitkomst van de presidentsverkiezingen bekend is en positievere cijfers loskomen over de Amerikaanse economie en de bedrijfsresultaten, massaal in de markt zullen pompen. De eerste tekenen van herstel kunnen zich al komende woensdag voordoen, als het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) naar verwachting zal afzien van een nieuwe renteverhoging.