Internet heeft een nieuw communicatiekanaal gebracht. Maar velen weten dit nog niet in de strategie in te passen. "Gewoon doen, en leren."
"Optimaal gebruik maken van alle distributiekanalen heeft veel invloed op het marketingbeleid, de organisatiestructuur, de logistiek en de geldstromen. Zowel de nieuwe als de oude economie zitten nu met de handen in het haar", zegt Fred Kappetijn directeur van Exovision. Dit bedrijf ontwikkelt beeldcommunicatiesystemen. Kappetijn is voorzitter van de seminargroep: ‘mediakeuzen, actueler dan ooit’.
"Zo heeft elektronisch zakendoen grote veranderingen teweeg gebracht binnen de distributiestructuur wat heeft geleid tot logistieke problemen. Thuis bezorgen werkt niet omdat mensen niet altijd thuis zijn. Distributie via een benzinepomp zou in dit geval een oplossing kunnen zijn, maar aan alles hangt een prijskaartje."
"Daar komt bij dat de concurrentie met de komst van de vele websites alsmaar toeneemt. Allemaal willen ze een stukje van de taart. Bedrijven worden op deze manier meer en meer gedwongen hun producten gratis weg te geven. Een duidelijk gevolg hiervan is een verschuiving van advertentieguldens en andere geldstromen binnen het bedrijfsleven", aldus Kappetijn.
"Ook voor traditionele bedrijven is dit een sprong in het diepe. De Gouden Gids bijvoorbeeld heeft geen idee wat deze verandering hun oplevert, maar wel wat ze kwijtraken. Iedereen is op zoek naar de beste mix, maar niemand heeft het antwoord. Het is nog steeds niet bekend hoe het klikgedrag van websurfers zich ontwikkelt. Veel mensen roepen dat banners en buttons niet werken. Als dat waar is, zullen we net zo lang moeten zoeken tot er een oplossing is gevonden die wel werkt. Je kunt niet anders dan de sprong wagen en kijken waar je terecht komt. Om te leren en te begrijpen moet je het gewoon doen."