"Wap is niet mislukt. Wie dat roept voert een achterhoedegevecht." Stephan Tieleman, oprichter van het bedrijf Wapmagic, begrijpt niets van de negatieve berichtgeving over wap. Hij heeft deze week de naam van zijn bedrijf veranderd in Atobe, maar bezweert dat dit uitsluitend te maken heeft met de verbreding van de mobiele markt.
Wap zoals we dat nu kennen is niet meer dan versie 1.0 van een protocol. De beperkingen zitten in de gebruikte GSM-technologie. Het duurt nu soms vijftien seconden om een verbinding op te bouwen. Dat heeft wap een slechte naam gegeven. Maar Gprs, dat volgend jaar komt, is packet switched, zodat je daarmee altijd een verbinding hebt. Bovendien is Gprs vele malen sneller", aldus Stephan Tieleman.
Atobe, voorheen Wapmagic, biedt mobiele diensten voor bedrijven die zelf niet het platform hebben om informatie om te zetten naar de formaten van mobiele apparatuur. Atobe zorgt als een soort mobiele asp voor de vertaling naar het juiste formaat. En volgens Tieleman is wap nog steeds het belangrijkste mobiele protocol. De opkomst van iMode hoeft wap helemaal niet in de weg te zitten, ondanks de negatieve berichtgeving rond wap.
Kapitaal
"Wap en iMode staan niet tegenover elkaar, het verschil is heel klein. iMode is vooral een service waar technologie in zit, wap is een protocol. We hebben veel contact met NTT Docomo, dat zelf zitting heeft in het Wap-forum, en zij begrijpen niet waar de tegenstelling hier over gaat. Waar het om gaat is dat het een open protocol is."
Tieleman lijkt in ieder geval van grote kapitaalverstrekkers gelijk te krijgen. In een tweede financieringsronde heeft zijn bedrijf een kapitaalinjectie van 12 miljoen euro gekregen van ABN AMRO Corporate Investments, Advent International en Gilde IT Fund, de oorspronkelijke investeerder achter Wapmagic. "Met het aanbieden van mobiele diensten kun je op lange termijn winst maken, en investeerders begrijpen dat."
Bij gebruikers moet nog veel werk verzet worden. Veel bedrijven weten niet wat er mobiel mogelijk is. De mobiele toepassingen die momenteel via het platform van Atobe lopen zijn nu nog vooral consumentenoplossingen, zoals SMS. De belangrijkste toepassing is e-mail. Tieleman: "Dat is echt de killer application. Maar dat was het met vast Internet natuurlijk ook al."
Mobiel versus draadloos
Atobe maakt onderscheid tussen mobiel en draadloos. Mobiele toepassingen zijn op het formaat van bijvoorbeeld een mobiele telefoon gesneden. Dit betekent dat e-mail-berichten niet volledig op het scherm verschijnen, zodat gebruikers een hele reeks berichten op een klein scherm moeten lezen. Wel zouden ze bijvoorbeeld uitsluitend de aanhef kunnen ontvangen. Tieleman: "Mobiele datadiensten worden vaak verward met mobiel Internet, maar dat zijn twee verschillende zaken. Je hebt niet het world wide web op zak met je mobiele telefoon."
De geavanceerde variant van mobiele datadiensten is draadloos Internet, waar dan een notebook of laptop voor nodig is. "Draadloos Internet is handig op een hotelkamer, maar drie minuten voor je vlucht vertrekt ga je niet op de luchthaven je computer aanzetten. Dan wil je een kort bericht op je telefoon."
Atobe zit met deze diensten in een hoek waar ontwikkelaars steeds meer software ontwikkelen. Lotus biedt mobiele toegang tot zijn messagingsysteem, Microsoft werkt er aan, en de onafhankelijke Nederlandse ontwikkelaar Fenestrae heeft onlangs software voor mobiele toegang op de markt gebracht. De vraag naar dergelijke applicaties neemt toe. Tieleman: "Het wordt steeds meer een directiebeslissing. Eindelijk is er eens een tasbare oplossing, want de directieleden lopen allemaal zelf met een mobiele telefoon op zak."