Het aantal medewerkers werkzaam bij de computerservice- en informatietechnologiebureaus daalt in Nederland sterker dan ondernemers hadden verwacht. Dit blijkt uit de meest recente conjunctuurtest die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal uitvoert.
Begin dit jaar gaf 7 procent van de onderzochte ICT-bedrijven aan in het tweede kwartaal van 2000 een afname van het aantal personeelsleden te verwachten. De praktijk laat echter zien dat in werkelijkheid 27 procent van de bedrijven te maken kreeg met een personeelsdaling. Het cijfer laten zien dat veel ondernemers het tweede kwartaal te optimistisch hebben ingeschat.
Begin dit jaar waren de verwachtingen over de arbeidsmarkt nog hoog gespannen. Men was veel te optimistisch naar nu blijkt. |
De conjunctuurtest die ondernemers vraagt een kwartaal vooruit te kijken, maakt tevens duidelijk dat het verschil tussen de inschatting van de bedrijven en de werkelijkheid groter is dan een kwart jaar daarvoor. Eind vorig jaar hield 4 procent van de ICT-bedrijven rekening met personeelsafname, in het eerste kwartaal van 2000 bleek echter bij 10 procent het aantal werknemers te zijn afgenomen.
Ook de groei van het aantal werknemers blijft achter bij de verwachtingen. In het eerste kwartaal van dit jaar dacht 43 procent van de bedrijven dat het aantal werknemers in het tweede kwartaal zou stijgen. Dit blijkt slecht bij 25 procent het geval te zijn.
Volgens Pim Boskamp van de Kamer van Koophandel in Amsterdam duiden deze cijfers op een groei van het aantal eenmanszaken. Bij de gezamenlijke Kamers van Koophandel staan in de categorie Computerservices en IT-technologiebureaus 6660 bedrijven ingeschreven. Eind 1999 waren dit er 5447 en in 1998 lag dit op 3658. Dat betekent dat er dit jaar 1213 ICT-bedrijven bij zijn gekomen. Boskamp zegt dat de groei van het aantal nieuw bedrijven veel sterker is, omdat het totaal aantal inschrijvingen wordt gedempt door bedrijven die zich uitschrijven. Boskamp: "Het aantal eenmanszaken in de ICT stijgt, dat staat als een paal boven water."
Lagere omzetten
ICT-bedrijven moesten ook hun omzetverwachtingen bijstellen. De conjunctuurtest wijst uit dat aan het begin van dit jaar 12 procent van de ondernemingen rekende op een afname. In het tweede kwartaal is maar liefst 24 procent van de ondernemers pessimistisch over de omzetontwikkeling.
De bedrijfsinkomsten stegen in het tweede kwartaal bij 33 procent van de ondervraagden. In het eerste kwartaal sprak 45 procent uit een stijging te verwachten. Ook hier blijkt de dagelijkse praktijk dus minder rooskleurig dan ondernemers voor het tweede kwartaal inschatten.
Voor Machiel de Rooij van brancheorganisatie Fenit komen de cijfers niet als een verrassing. Veel bedrijven vinden het moeilijk te beginnen met elektronische handel, aldus De Rooij. Het gevolg daarvan: minder opdrachten voor ICT-bedrijven. Hij verwacht dat de omzetten in de branche in de resterende maanden van dit jaar zullen stijgen. "Vooral van de grotere bedrijven hoor ik dat het aantal opdrachten toeneemt."
Dit strookt echter niet met de voorspellingen van de ondernemers zelf. 58 Procent vertelt het CBS in het derde kwartaal een gelijkblijvende omzet te verwachten.