De slechtlopende ICT-divisie van Yacht, het detacheringonderdeel van Randstad, drukken op de resultaten van het uitzendbedrijf. Bij Yacht hebben zo’n honderd systeem- en netwerkbeheerders geen werk. Deze automatiseerders hebben te weinig relevante ervaring.
Het uitzendbureau kwam vorige week woensdag met een winstwaarschuwing. De omzet komt in het derde kwartaal lager uit dan het bedrijf eerder verwachtte. Het op drie na grootste uitzendbureau ter wereld rekent dit jaar op een nettowinst van 160 tot 170 miljoen euro. Dat is 23 procent lager dan in 1999, toen het bedrijf een winst behaalde van 207 miljoen euro.
De achterblijvende vraag naar de ICT’ers van detacheerder Yacht is een van de redenen dat de winst achterblijft, meldt Randstad. Bij Yacht zijn 1600 ICT’ers in dienst. Het ontbreekt de detacheerder aan ervaren automatiseerders. "Het ervaringsprofiel is voor de markt te laag", formuleert Randstad-woordvoerder Maarten den Ottolander. Veel van de ICT’ers bij Yacht rondden pas recent hun opleiding af.
Volgens de woordvoerder heeft de detacheerder tegelijk een overschot aan systeem- en netwerkbeheerders. De vraag naar deze automatiseerders was in de aanloop naar het nieuwe millennium veel groter. Den Ottolander schat dat er ongeveer honderd automatiseerders zonder werk thuis zitten.
Deze IT’ers worden uiteraard wel doorbetaald, wat zwaar drukt op het resultaat. Herscholen van de automatiseerders is volgens Den Ottolander een van de manieren om vraag en aanbod op elkaar aan te sluiten. "En sommigen gaan definitief naar een van de grote klanten."
Winstontwikkeling
Al bij het bekendmaken van de halfjaarcijfers in augustus gaf Randstad topman Hans Zwarts aan dat de winst niet zo hard zou groeien als eerdere jaren. Wel dacht hij toen nog dat de winst 10 procent zou toenemen. Het concern gaat fors bezuinigingen om de winstontwikkeling op peil te houden. De uitzendgigant wil de lagere omzetten compenseren door te snijden in onder meer administratie. Precieze plannen worden eind deze maand bekend.
Het bedrijf kampt met tegenvallende omzetten. Randstad heeft grote moeite marktaandeel te behouden in Nederland. De groei daalde van 1 procent in het tweede kwartaal naar -3 procent in het derde kwartaal.
Daarnaast vallen de kosten voor het verbeteren van de automatisering hoger uit. Het bedrijf geeft veertig miljoen gulden uit aan nieuwe automatisering en het klaarmaken voor Internet van de 1868 kantoren. Den Ottolander: "We bekijken nu welke van deze projecten we kunnen uitstellen."