Het software-portfolio van Microsoft breidt zich gestaag uit. Tijdens de Exchange -conferentie in Nice, vorige week, ging de oorspronkelijke Exchange 2000-aankondiging vergezeld van verschillende andere presentaties en vooraankondigingen. Het meest opmerkelijke nieuws was de presentatie van de Mobile Information Server.
Een groot aantal deskundigen uit het ontwikkelteam van Exchange 2000 is op tournee om de nieuwe versie van dit groupware-platform onder de aandacht van onafhankelijke software-ontwikkelaars te brengen. Onder leiding van Gordon Mangione, vice president exchange server en Russell Stockdale, vice president bij de knowledge worker solutions group, reist het team de wereld over. Na Dallas was Nice de tweede bestemming van het Circus Exchange, vervolgens trekken de ontwikkelaars naar Japan, Singapore en Sao Paolo.
Streng
De belangstelling voor de Exchange-conferentie is dit jaar enigszins toegenomen. Vorig jaar waren in Hamburg 1500 ontwikkelaars aanwezig, de bijeenkomst aan de C�te d’Azur trok 1700 bezoekers. Maar ondanks de locatie was het voor de Microsoft-medewerkers hard werken, in een programma vol goed bezochte specialistische break out-sessies.
Gordon Mangione: "Daarover heb ik strenge ideeën. Onze medewerkers worden wel naar de Middellandse Zee-kust gevlogen, maar ik verwacht van ze dat ze heel veel tijd besteden aan onze gebruikers", en, met enig gevoel voor dramatiek: "De mensen die hier rondlopen hebben hun carrière gezet op Exchange." De specialisten van Microsoft moeten ze wegwijs maken in de nieuwste versie.
De kern van de boodschap die Mangione en Stockdale uitdragen is dat de investeringen die ontwikkelaars in hun kennis gedaan hebben, niet verloren gaan door nieuwe Microsoft-producten. Hun medewerkers herhalen dat geregeld in de kleinere sessies. Tegelijkertijd gebruikt Microsoft de conferentuie om een breed terrein van de software-markt te claimen. Op allerlei gebied worden toepassingen ontwikkeld, vooruitlopend op de doorbraak van één overheersende technologie.
Wachten
Zo ontwikkelt Microsoft op mobiel gebied software voor allerlei apparatuur, van laptops, pda’s en televisies tot smart cards en mobiele telefoons. Paul Foster, systems engineer, verwoordde dat als "we gaan niet zitten wachten tot dat ene cruciale apparaat doorbreekt." Zoals ook uit de .Net-visie blijkt zet Microsoft al lang niet meer alleen in op de pc, maar wil het software maken voor ieder apparaat dat toegang geeft tot informatie software maken.
Daarom was een van de belangrijkste neven-aankondigingen, naast die van Exchange 2000, de vooraankondiging van de Mobile Information Server (MIS). Dit product moet in het eerste kwartaal van 2001 op de markt komen. Hiermee volgt Microsoft aartsrivaaal Lotus, dat al langer software voor mobiele toegang ontwikkelt. In januari 2001 verwacht Lotus al met de tweede versie te komen van Mobile Services voor Domino. Daarnaast werkt Lotus intensief samen met verschillende telecomleveranciers, zoals NTT Docomo.
De Europese markt is op telecomgebied meer in beweging dan de Amerikaanse. De sessies over Mobile Information Server werden in Nice dan ook goed bezocht. De vraag naar mobiele toegang is volgens Mangione in Europa sterker dan in de Verenigde Staten. "De VS verkeren op dat gebied nog in de Middeleeuwen."
Stockdale en Mangione zien MIS als een belangrijke aanvulling op Exchange. Stockdale: "Er zitten veel zaken in Exchange die je mobiel toegankelijk zou willen hebben. Het lijkt me bijvoorbeeld geweldig om je agenda te bekijken en eventueel te veranderen via je mobiele telefoon. Ook voor je adressen is het handig. Nu moet je nog een naam en telefoonnummer in je mobiele telefoon intoetsen."
Pikant
Pikant detail van de MIS-aankondiging is, dat Microsoft hiermee een van zijn partners lelijk in de wielen rijdt. De functionaliteiten van de Mobile Information Server lijken sprekend op die van de Mobile Data Server van het Nederlandse bedrijf Fenestrae. Zo heeft Microsoft de push-functie, waar Fenestrae zo trots op is, ook in MIS verwerkt. Hoewel Fenestrae zegt op de hoogte te zijn geweest van Airstream, de codenaam van MIS, kon het bedrijf direct na afloop van de conferentie nog niet met een officiële reactie komen.
Fenestrae-woordvoerder Mariska van Beukering: "Het is moeilijk om nu al met een verklaring te komen. Maar MIS zit wel erg in de hoek van MDS, alleen met de naam al. Aan de andere kant is het product van Microsoft nu alleen nog maar aangekondigd. Het is nog niet te gebruiken, dat komt pas begin 2001. Ze maken er een goede hype van."