Het ging er gisteren hard aan toe op een hoorzitting over de voor de schatkist teleurstellend verlopen veiling van umts-frequenties begin juli.
Het is niet zo dat grote speler Telfort het kleine Versatel heeft geintimideerd om de kabelaar uit de race te mikken, maar Versatel heeft geprobeerd afspraken te maken met Telfort over toegang tot het umts-net van van de Britten in ruil voor uitstappen. ‘Smadelijk’, zo heeft Versatel-topman Van der Heijden deze lezing van Telfort gisteren genoemd.
De veiling kende een merkwaardig verloop. Voor de vijf frequenties waren er slechts zes kandidaten, waaronder het kleine en weinig kapitaalkrachtige Versatel. De grote spelers, onder wie KPN en Telfort, verweten Versatel eigenlijk alleen mee te doen om de prijzen op te drijven. Dat lukte uiteindelijk maar gedeeltelijk: de veiling leverde bijna 6 miljard gulden op. Dat was een flinke tegenvaller na de recordveilingen in Groot-Brittannie en Duitsland.
Direct na de veiling ging het verhaal de ronde dat Telfort, eigendom van British Telecom, Versatel onder druk zou hebben gezet om de veiling te verlaten. Telfort stuurde Versatel tijdens de veiling een brief met de mededeling dat het Versatel voor de rechter zou slepen als het zou doorgaan met ‘onrechtmatig bieden’.
Tijdens de hoorzitting gisteren over de veiling, die vooral werd gehouden onder druk van de Tweede Kamer die wil weten waarom de veiling zo weinig geld opbracht, kwam Telfort echter met de verrassende lezing dat Versatel al bij het begin van de veiling Telfort had aangeboden snel uit te stappen in ruil voor meeliften op de Umts-frequentie van Telfort. Naar eigen zeggen is Telfort daar toen niet op ingegaan omdat de veiling op dat moment al was begonnen.
Staatssecretaris De Vries heeft deze informatie uit de hoorzitting onmiddellijk voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De kartelwaakhond gaat proberen de feiten boven tafel te krijgen. Daar kan een officieel onderzoek uit voortvloeien.