Nu de Internetpleinen voor ouderen snel opkomen, kan Internet in toenemende mate een alternatief vormen voor de in zijn voortbestaan bedreigde kerktelefoon.
Dit vindt de Landelijke Organisatie voor Kerktelefoon (LOK). De organisatie heeft gisteren een rapport daarover aangeboden aan staatssecretaris de Vries van verkeer en waterstaat. Het ministerie werkte zelf mee aan de totstandkoming van het rapport.
Het rapport was gisteren voor de SGP zelfs aanleiding om af te zien van een motie om de kerktelefoon financieel tegemoet te komen. Een klacht van de kabelexploitant Kabelfoon bracht de Opta, die toezicht houdt op eerlijke concurrentie in de telecommunicatie, ertoe te beslissen dat PTT Telecom de kerkdiensten per telefoon niet langer tegen een dumpprijs mocht aanbieden. De tarieven zouden van 7,15 gulden per maand omhoog moeten naar 36 gulden per maand. Afhankelijk van de verbinding via de kabel of via de telefoonlijn zou daar nog bijna negen tientjes per maand kunnen bijkomen. Voor veel van de tachtigduizend abonnees, van wie er veel in verzorgingshuizen en verpleeghuizen verblijven, zou zo’n bedrag niet zijn op te brengen. Vandaar dat de Kamer ook positief stond tegenover de motie van de SGP.
De LOK heeft in het rapport de technische mogelijkheden van onder meer kabel, radio en Internet onderzocht en dat geplaatst tegen de achtergrond van kosten en wetgeving. Kerkradio en kerktelefoon via Internet gaat volgens de LOK ongeveer 15 gulden per maand kosten, en kerkdiensten volgen via (kabel)internet zou in maart volgend jaar geregeld kunnen zijn. Een knelpunt is dat nog niet heel Nederland is aangesloten op de tv-kabel. Bovendien hebben sommige kerkgenootschappen principieel bezwaar tegen het gebruik van de televisiekabel.