Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft een grootscheepse reorganisatie afgekondigd, waarbij 8000 banen worden geschrapt.
KPN, dat gebukt gaat onder een schuldenlast van in totaal 55 miljard euro, moet wel gaan saneren. Het kostenreductieplan van ceo Paul Smits en cfo Maarten Henderson behelst onder meer het schrappen van 8000 banen in de komende twee jaar. In 2003 zou dan zo’n 700 miljoen euro per jaar moeten worden bespaard. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, maar eerst zal worden geprobeerd het overcomplete personeel te herplaatsen elders in het telecom-concern, dat momenteel 38.000 personeelsleden heeft. Hiervoor zal een voorziening moeten worden getroffen, denkt KPN.
Een leuke bijkomstigheid voor de telco is, dat één op de vijf KPN’ers via externe bureaus is ingehuurd. Een woordvoerder zegt: "Door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten komen we al praktisch aan 6000 man."
De geschrapte banen bevinden zich vooral in de divisie Vaste Telefonie, dat moet worden omgevormd tot een modern netwerk voor zowel spraak als Internet en datadiensten. De onlangs geïntroduceerde glasvezelkabels helpen hieraan een duchtig handje mee. De divisie wordt zelfs uitgebreid met Breedbanddiensten.
Het nieuwe hoofdkantoor van KPN in Den Haag wordt danig afgeslankt. Volgens ceo Paul Smits heeft de Raad van Bestuur voortaan genoeg aan ondersteuning door een ‘klein, hoogwaardigcorporate center’.In de verkooporganisatie wordt ook veel vet weggesneden. Hier moet de voortschrijdende automatisering van de processen de helpende hand bieden.
De ondernemingsraad en de vakbonden hebben hevige kritiek op de reorganisatieplannen. Zij spreken van ‘een ongekend harde opstelling naar de medewerkers toe’.
Toch kan KPN niet anders. De ene emissie volgt de andere in snel tempo op. Tot nu toe heeft de telco 10 miljard euro uit de markt weten te halen, maar dat is nog altijd niet voldoende om de dure Umts-licenties in het VK, Duitsland en Nederland te kunnen bekostigen. KPN heeft geld, heel veel geld nodig. Als middelgrote speler tussen telecomgiganten als Deutsche Telekom, France Telecom en British Telecom is het moeilijk het hoofd boven water te houden. Zeker als de mobiele divisie KPN Mobile nog steeds naar de beurs moet. KPN weet zich wel gesteund door gefortuneerde partners als het Japanse NTT Docomo en de Amerikaanse Bellsouth en Qwest Communciations.