De opmars van het ‘open source’-besturingssysteem Linux naar de bovenkant van de computermarkt stuit op hindernissen. Zo heeft toezichthouder Linus Torvalds bekendgemaakt dat de langverwachte, verbeterde versie 2.4 van de kern (kernel) nog op zich laat wachten tot eind dit jaar of zelfs begin volgend jaar.
Daarnaast blijkt de nieuwe versie 7.0 van de commerciële Red Hat-distributie storende fouten te bevatten. De Linux-uitvoering van leverancier Red Hat staat geenszins model voor het gehele platform, maar is momenteel wel één van de bekendste vertegenwoordigers ervan buiten de ‘open source’-wereld.
Het Amerikaanse bedrijf heeft al reguliere IT-bedrijven als IBM, Dell, Oracle en Computer Associates aan de haak geslagen als partner. Die optimaliseren hun software voor deze uitvoering van Linux en leveren het bij eigen producten. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de hardware- en softwareleveranciers op meerdere paarden tegelijk inzetten en samenwerken met de meeste grote Linux-bedrijven.
Deuk
Toch zijn de mankementen van het deze maand verschenen Red Hat 7.0 een deuk in het imago van het alternatieve besturingssysteem. Linux-gebruikers en techneuten verbazen zich echter nauwelijks over de instabiliteit van deze nieuwe versie. Red Hat heeft enkele jaren terug al min of meer openlijk toegegeven dat versies van zijn distributie met een nul achter de punt eigenlijk nog niet uitgewerkt zijn.
De fouten zijn echter niet geheel en al aan Red Hat of Linux zelf te wijten. Het bewuste pakket bestaat namelijk – net zoals de meeste andere distributies – niet alleen uit het besturingssysteem zelf, maar ook uit een reeks aanvullende programmatuur, waaronder drivers, hulpsoftware en complete applicaties.
Later
Bovenop dit probleem met een enkele distributie van Linux, komt de vertraging van de reeds langverwachte nieuwe kern (kernel). De nog altijd aanstaande versie 2.4 komt pas eind dit jaar of mogelijk zelfs begin volgend jaar. Dit heeft Linux-schepper en toezichthouder Linus Torvalds bekend gemaakt. Oorspronkelijk had de zware kern – onder meer verbeterd voor systemen met meerdere processors – in de herfst van vorig jaar gereed moeten zijn.
Torvalds zegt dat de voortgang van de software-ontwikkeling langzamer gaat dan was verwacht. Hij concentreert zich nu op de stabiliteit zodat de ergste fouten zijn weggewerkt wanneer versie 2.4 eindelijk verschijnt. De vertraging is ook veroorzaakt door het toevoegen van diverse nieuwe functies.
Niet de minste daarvan zijn de vorige week door Torvalds onthulde plannen voor het Reiser-bestandssysteem, dat data efficiënter wegschrijft voor serveractiviteiten en systeemherstel na problemen. De Duitse Linux-distributeur Suse werkt al enige tijd met dit zogeheten journaling filesystem wat het besturingssysteem geschikter maakt voor zware toepassingen.
Toch is dit beloofde goeds nog altijd niet gereed. De steun van serverfabrikanten als IBM, die Linux vertaalt voor al zijn hardware-platformen en het verheft tot bindend element voor zijn computers, kan dit niet verhelpen. Serverconsultant Tikiri Wanduragala van IBM’s divisie voor Intel-servers benadrukt dat het bedrijf zeker geen eigen Linux-uitvoering wil opzetten. Dit ondanks de grootse plannen voor dat platform. Het blijft dus wachten.
Beperkte opgang
Analisten zijn zo onderhand minder jubelend over het ‘open source’-besturingssysteem. Onderzoeksbureau Gartner Group is van mening dat Linux nog wel opgang maakt, maar dat het de komende vijf jaar beperkt blijft tot taakspecifieke servers. Het platform zal geen plaats verwerven in de markt voor bedrijfskritische servers, aldus Gartner.
Ook het Britse onderzoeksbureau Butler Group merkt op dat de toenemende acceptatie van Linux door grote IT-bedrijven geen waarborg is voor een probleemloze volwassenwording. Zo signaleren deze analisten beperkingen van de schaalbaarheid en beschikbaarheid voor zware systemen en een gebrek aan professionele bedrijfsondersteuning. Diverse bedrijven – waaronder Linux-distributeurs – werken hieraan, maar de weg is nog lang.