De teloorgang van Baan krijgt wat betreft stichting de Keursteen niet alleen een lange staart voor de gebroeders Baan, maar ook voor andere bestuurders.
De stichting, die allerlei misstanden in de eigen gereformeerde kring aan de kaak stelt, houdt zich al een half jaar met de zaak bezig. De uiteindelijke overname van het Barneveldse softwarebedrijf door het Britse Invensys heeft veel beleggers veel geld gekost. Ooit noteerde het aandeel Baan 45 euro. Uiteindelijk moesten de beleggers genoegen nemen met de 2,85 euro die Invensys bood.
Omdat het bedrijf zo ongeveer de trots van de Veluwe was, hebben veel mensen uit de ‘bible belt’ geld geïnvesteerd in Baan. Zodoende is de stichting zich ermee gaan bemoeien. De Keursteen maakte al eerder bekend de oprichters van het bedrijf, de gebroeders Jan en Paul Baan, te willen gaan vervolgen. Gisteren maakte voorzitter Rien van der Hoeven bekend dat de stichting ook andere bestuurders wil vervolgen. Wie dat zijn, wilde hij nog niet zeggen, omdat de stichting daar naar zijn zeggen nog niet helemaal uit is. Begin december moeten de dagvaardingen echter de deur uit.
Bij de stichting, die de bekende advocaat Moszkowicz in de arm heeft genomen, hebben zich 1250 gedupeerde beleggers gemeld. Daarnaast wordt nog steeds onderhandeld met een groep van 750 Duitse gedupeerde beleggers, die zich wil aansluiten.
De beleggers stellen dat het bedrijf geen open kaart heeft gespeeld over de bedrijfsvoering. De Keursteen denkt dat de claim enige tientallen miljoenen guldens zal bedragen.