De eerste van elf bezwaarschriften die door telecomaanbieder Versatel zijn ingediend tegen de Umts-veiling, is toegewezen door de bestuursrechtbank in Rotterdam. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet nu alsnog formeel argumenten aandragen voor het organiseren van de veiling, die deze zomer in chaos eindigde.
Het lijkt erop dat Marc van der Heijden, vice president legal en regulatory affairs bij Versatel, toch gelijk krijgt, toen hij in Computable 36 zei dat de veiling van Umts-frequenties nog niet voorbij is. Vorige week heeft de bestuursrechter in Rotterdam de telecomaanbieder in zijn eerste bezwaarprocedure tegen het ministerie van Verkeer en Waterstaat in het gelijk gesteld. Dit betekent dat staatssecreatris Monique de Vries (VVD) alsnog een bezwaarschrift van Versatel tegen de veiling, in behandeling moet nemen.
Geen ruimte
Versatel had in mei, vóór aanvang van de veiling, bezwaar aangetekend tegen het besluit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om slechts vijf frequenties te veilen. Omdat er al vijf mobiele aanbieders actief zijn op de telecommarkt, zou er geen ruimte zijn gelaten voor nieuwkomers. Van der Heijden noemde het verschil in positie tussen gevestigde partijen en nieuwkomers destijds "schandalig groot".
Het ministerie wees het bezwaar van Versatel echter af op, naar nu blijkt, zwakke administratieve gronden. Volgens staatssecretaris De Vries was er in het geval van de frequentieveiling helemaal geen sprake van een besluit, zodat Versatel geen bezwaar kon maken. De bestuursrechter heeft nu beoordeeld dat Versatel wel degelijk het recht heeft om bezwaar aan te tekenen.
In een reactie heeft het ministerie laten weten dat de uitspraak alleen procedurele betekenis heeft. De Vries heeft beloofd binnen zes weken met een nieuwe uitspraak te komen over het bezwaarschrift, waarin de beslissing om tot veilen over te gaan met argumenten wordt onderbouwd. Dit wijst er al op dat de klacht zal worden afgewezen. Versatel kan daartegen weer bij de bestuursrechter beroep aantekenen.
Schaduw
Afgelopen donderdag moest de staatssecretaris zich, samen met minister Zalm van Financiën, in de Tweede Kamer verantwoorden over het chaotische verloop en de relatief lage opbrengst (5,9 miljard gulden) van de Umts-veiling. De gang van zaken rond de Umts-veiling deze zomer leidt echter niet alleen tot een lange nasleep met een hele reeks procedures. De veiling werpt ook een schaduw over een tweede veiling dit jaar, namelijk die van FM-frequenties voor commerciële radiostations. Die zou op 15 november moeten beginnen, maar de Tweede Kamer is kritisch over de veiling. De Vries lijkt van de gebeurtenissen deze zomer echter weinig geleerd te hebben, en drukt de veiling wederom door. Zo heeft zij de Nederlandse Mededingingsauthoriteit pas twee weken geleden om advies gevraagd, met het verzoek daar snel op te reageren. De Nma heeft echter aangekondigd zich niet te laten opjagen en enkele maanden nodig te hebben.