Hoewel er steeds meer san-systemen uitkomen, blijft deze opslagarchitectuur met een apart netwerk voor opslag voor veel bedrijven een ‘ver van mijn bed’-show.
In een san-systeem bevinden opslagsystemen zich achter de applicatieservers. San heeft een infrastructuur die het delen van de opslag door meerdere applicatieservers mogelijk maakt. Fabrikanten schrijven een San-systeem meerdere voordelen toe. Zo zou het de serverlast verminderen, doordat de opslagfunctie bij de applicatieservers vandaan gehaald wordt. Ook het netwerk geniet minder belasting doordat het glasvezelnetwerk de opslag van gegevens op zich neemt. Daarnaast komen er ook steeds meer technieken om ook de backup van gegevens af te halen van de applicatieservers (serverless backup) en te plaatsen in het san-systeem, al is dit een prijzige oplossing.
Toch zullen veel bedrijven zich nog eens achter de oren krabben voordat zij kiezen voor een San-systeem. Het uitleggen van een glasvezelnetwerk en het installeren van switches en de opslagsystemen is een moeilijke onderneming. De productieomgeving moet een tijdje plat voor de installatie van netwerkkaarten in de applicatieservers. Nog belangrijker is dat de door fabrikanten overeengekomen standaarden elkaar nogal eens bijten.
Vanuit dit oogpunt is het belangrijk om gedegen advies in te winnen. Isit, een Nederlandse wederverkoper van opslagproducten van fabrikanten als EMC, Compaq, Legato, Veritas, Storagetek en Network Appliance, levert advies zonder een eigen merknaam te hoeven verkopen. Het bedrijf, gespecialiseerd in opslagsystemen, inventariseert bedrijfssystemen en stelt een opslagoplossing voor, die het vervolgens kan implementeren en beheren. Om gedegen oplossingen voor san-opslagsystemen te bieden is het bedrijf van plan eind dit jaar een laboratorium te openen voor het testen en demonstreren ervan. Het hoopt zo de nodige koudwatervrees voor deze systemen weg te halen.
De gespecialiseerde kennis en de onafhankelijke uitgangspositie van Isit trekt veel klanten aan. Het bedrijf maakt volgens eigen zeggen een stormachtige groei door, niet gehinderd door enige concurrentie. Volgens directeur Roelof Borggreve bestaat bij steeds meer bedrijven de wens om een advies over de beste opslagoplossing op één adres in te winnen. "Ondernemingen als IBM, HP en Sun bieden ook hun opslagsystemen aan, maar die zijn niet altijd geschikt voor de in de praktijk toch pluriforme omgevingen. Ook ict-dienstverleners als Getronics en CSS starten hun eigen afdelingen voor opslagoplossingen, omdat hier blijkbaar vraag naar is. Alleen moeten zij alle kennis over systemen nog vergaren. Wij zijn daar al sinds 1997 mee bezig."
Nu bestaande opslagoplossingen met de terabyte hoeveelheden aan gegevens zo langzamerhand niet meer voldoende zijn is het moeilijk om te bepalen wat het beste is. Een san-systeem of een nas-systeem? Network Appliance zal zeggen dat zijn uitgeklede bestandsserversystemen gespecialiseerd in het opslaan van bestanden goed functioneren als opslagserver voor kantoorapplicaties of als berichtenserver, en dat zelfs databases door de huidige bandbreedte van het netwerk geen probleem zijn. Een leverancier van san-systemen zal zeggen dat de kleinere opslagvolumes en het netwerktransport van een Nas-systeem zware databases niet ten goede komen. Het is een hele klus om deze uitspraken op hun waarde te schatten.