Belangenorganisatie voor de logistieke branche Klict financiert onderzoek naar betere productieplanning en tracering in logistieke ketens.
Het Telematica Instituut voert dit onderzoek samen met het Canadese Descartes Systems Group uit. Aan Chase, zoals het project heet, werken vier onderzoekers van het Telematica Instituut en een projectmanager van Descartes. In het onderzoek nemen zij het volgen en opsporen van producten onder de loep door order- en afleverbeheer en rittenplanning te bekijken. Ook brengen zij de mogelijkheden voor virtueel voorraadbeheer in kaart, waarmee producten te bestellen zouden moeten zijn nog voordat zij gefrabiceerd worden. Uiteindelijk krijgt Klict de beschikking over handboeken met generieke voorwaarden voor te ontwikkelen software, de stand van zaken rond dit onderwerp en aandachtspunten bij implementatie van dergelijke systemen. Deze informatie is publiek toegankelijk.
Volgens Gerrie de Jonge,program director bij Descartes, heeft de klantenkring van het bedrijf het nodige belang bij dergelijk onderzoek. "Veel klanten hebben grote behoefte aan een transparant inzicht in de goederenstroom van vandaag, en vooral ook in de toekomstige goederenstroom, die van morgen en volgende week." Descartes levert software en ict-diensten voor vraag-gestuurd beheer van de logistieke keten. Deze is vooral in gebruik bij bedrijven die in hoge volumes consumentengoederen produceren, zoals brood, melkproducten en bier. Ook onder halfgeleiderproducenten heeft het bedrijf de nodige klanten. Door de specifieke architectuur kunnen alle bij de logistiek betrokken partijen gezamenlijk een op Internet-georiënteerd netwerk opzetten, waar zij via een berichtenstroom goederen kunnen volgen in de logistieke keten.
Via die infrastructuur en een browser hebben exporteurs, vrachtvervoerders, klanten, leveranciers en andere partijen een actueel inzicht in de complete logistieke keten. Dit moet in de toekomst virtueel voorraadbeheer mogelijk maken. De praktijk is niet altijd even rooskleurig. Volgens De Jonge hebben problemen op dit gebied hebben te maken met de beperkte mogelijkheden die systemen hebben om informatie te ontvangen en vervolgens ook door te geven. "Er raken gegevens verloren in de logistieke keten, doordat bepaalde schakels niet alle informatie kunnen verwerken. Er moet een systematiek komen om informatie door te sturen in logistieke systemen, zodat het volgen van producten in de praktijk mogelijk wordt."
Ook onderzoeker Marcel Bijlsma van het Telematica Instituut ziet veel mogelijkheden voor virtueel voorraadbeheer, al tekent hij hierbij aan dat bedrijven hun productie tot op grote hoogte laten sturen door externe partijen. "Hiervoor moeten goede afspraken tussen partijen gemaakt worden. Dat is een hele klus, maar het werpt zijn vruchten af als het goed gaat."