Na de robothond waarvan Sony vorige week de tweede versie presenteerde, komt Honda komende maand met een robot die traploopt en daarbij ook nog wat kan dragen.
Het leven dat ons in de jaren zestig werd voorgespiegeld door de familie Jetson, kan daarmee wellicht binnen afzienbare tijd werkelijkheid worden. De robot wordt zo groot als een Japanner, weegt 130 kilo en kan met zijn batterijen een half uur vooruit.
Om het helemaal huiselijk te maken: de Verenigde Naties spreken in het gisteren verschenen rapportWorld 2000 Robotics de verwachting uit dat er zeer binnenkort al robots komen die het doodsaaie stofzuigen voor hun rekening zullen nemen.
Volgens de VN rukt de robot op. Vooral industriële robots zijn niet aan te slepen in de VS en Europa. In de VS werden vorig jaar ruim 15.000 industriële robots verkocht, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. In Europa steeg de verkoop met 16 procent tot eveneens ruim 15.000 stuks. Op dit moment zijn wereldwijd bijna 750.000 robots in bedrijf.
De verwachting is dat dat aantal sterk zal groeien. De enorme sprong in informatietechnologie maakt dat robots veel meer kunnen en veel minder kosten. Vergeleken met tien jaar gelden kost een robot nog maar de helft. De gemiddelde robot heeft zichzelf tegenwoordig al na twee jaar terugverdiend.
De eerst ’thuisrobots’ werken nu nog buitenshuis: de grasmaairobot. Vorig jaar waren er over de hele wereld 3.000 in gebruik. Over drie jaar zullen dat er volgens de VN 30.000 zijn. Als spin-off van de zelfdenkende grasmaaier verwachten de VN dat eind dit jaar de stofzuigrobot zijn intrede zal doen. Net als de grasmaaiende familieleden zullen ze hun werk heel langzaam en behoedzaam doen, voorspellen de robotdeskundigen. Over wat ze gaan kosten, is nog geen zinnig woord te zeggen. Al staat wel als een paal boven water dat zelf doen wellicht een stuk vervelender is, maar voorlopig nog wel veel goedkoper zal blijven.