Burgers moeten een techniek-onafhankelijk grondrecht krijgen om vertrouwelijk te communiceren, zo meent de regering. Email gaat dan onder het briefgeheim vallen.
In een brief (van 83 bladzijden!) aan de Tweede Kamer doet minister van Binnenlandse Zaken De Vries het voorstel de Grondwet te wijzigen om vertrouwelijk gebruik van email te beschermen. Het huidige artikel 13 van de Grondwet (brief-, telefoon- en telegraafgeheim) dient grondig gewijzigd te worden. Daarmee neemt De Vries het voorstel van de Commissie ‘Grondrechten in het digitale tijdperk’ van de Commissie Franken over.
Aan het recht op vertrouwelijke communicatie via email kan alleen worden getornd als de nationale veiligheid in het geding lijkt. In dat geval volstaat een machtiging van de minister om de inhoud van digitale brieven te bekijken. Overigens geldt de bescherming niet voor het berichtenverkeer zelf. Aan wie iemand email stuurt en van wie iemand haar ontvangt, is dus informatie die door eenieder gekend mag worden.
De bewindsman neemt de gelegenheid te baat om een nieuw grondrecht in de wet op te nemen. De Vries wil dat iedere burger het subjectief recht heeft op toegang tot bij de overheid berustende informatie. Tevens krijgt de overheid de plicht om die informatie goedkoop en makkelijk vindbaar beschikbaar te stellen. De overheid is tevens verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van de gegevens. Ook hiermee neemt de regering de suggesties van de Commissie Franken over.
Dit reikt verder dan de Wet openbaarheid van bestuur, omdat ook overheidsinformatie, anders dan bestuurlijke aangelegenheden, onder het nieuwe grondrecht gaat vallen. Te denken valt daarbij aan gegevens van de rechterlijke macht en de Raad van State.